Over gedachten

Geplaatst door

Weet je dat ik op een heel andere manier naar mijn gedachten begin te kijken dan ooit tevoren. Ik heb een vierjarige opleiding in het omgaan met mijn gedachten, emoties, gedrag enzovoorts. Maar toch blijven er valkuilen ontstaan in het omgaan en dus het meester worden van mijn gedachten.

Misschien kennen jullie Byron Katie wel. Byron Katie zegt feitelijk dat alle gedachten niet waar zijn. In beginsel kan ik daarin mee gaan, maar daar wil ik wel een kleine kanttekening bij maken. Want hoewel gedachten niet waar zijn, bevatten ze wel een potentiële realiteit en kunnen ze wel ‘waar’ worden wanneer je ze aandacht geeft.

Wanneer je je ermee gaat identificeren, dan worden ze wat je aantrekt in je leven. Dus zou je beter kunnen zeggen. Gedachten hoeven niet waar te zijn, totdat jij ze gaat voeden met je aandacht en ze tot bloei laat komen in jouw leven. Maar wanneer je ze weer laat gaan, worden ze ook weer niet waar. Gedachten zijn daarin als zaadjes van een bepaalde trilling met bijbehorende realiteit. Dat betekent tegelijkertijd dat de realiteit helemaal niet zo vast staat als we denken, de huidige ‘realiteit’ is niet de enige realiteit die mogelijk is. De realiteit is eigenlijk alleen een keuze van gedachten en bijbehorende energie, zo gemakkelijk te veranderen als het voor jou gemakkelijk is om je gedachten te beheersen en te veranderen. Dus wanneer mensen zeggen ‘maar het is wel de realiteit’ en daarbij menen dat de realiteit een gegeven is en dus niet of nauwelijks beïnvloedbaar, dan is daar een verwarring gaande over wie de meester is over jouw realiteit. Dat ben jij namelijk, dat is niet god of de wereld om je heen. Of kun je zijn wanneer je dat gaat leren. Daarin kunnen wij allemaal als meesters van onze realiteit aantrekken wat we willen en zijn er dus miljarden realiteiten op aarde.

Een gedachte zelf is maar als een wolk aan de hemel, je kan hem vastpakken en je kan hem loslaten. En dat is wat de methode van Byron Katie ons leert, om ons de keuze te geven om te onthechten van alle gedachten en te kiezen welke gedachte ons dient. Dus de realiteit aandraagt die we willen of niet willen. Of totaal onthecht te blijven van alle gedachten, wat alleen aan te raden is wanneer je aan het mediteren bent op een berg. Die gedachten zijn trouwens totaal onpersoonlijk en slaan alleen maar op de grote bibliotheek van het leven, waarin alle mogelijke realiteiten zijn opgeslagen die je maar kunt bedenken.

Alle gedachten die dus langskomen op een dag, die van jezelf of die van de wereld om je heen. Die van goddelijke inspiratie en die van je intuïtie, zijn allemaal zowel waar in potentie, als niet waar. Als je gedachten op die manier begint te zien dan kunnen er verschillende dingen gebeuren. Dan kun je gaan zeggen ok, ik volg alle gedachten alsof ze waar zijn. En dat is niet aan te bevelen want dan ben je feitelijk als een vlieger die met alle winden mee waait en kun je geen koers houden in je leven. Ook kunnen alle mogelijke realiteiten van de gedachten die om je heen zijn je gaan duizelen. Alle onnoemelijk veel opties die je hebt in je leven om naar voren te halen of niet. De vraag wil ik pindakaas of jam op mijn boterham is er niks bij.

Wat is nu de sleutel hierin. Stel dat je niet meer doet wat iedereen doet, dus geen stapeltje consensus gedachten meer aanhoudt over hoe je leven zou moeten zijn. Dan is het handig om twee dingen te weten. Een is dat jij zelf dan moet gaan bepalen wat je wilt in je leven en je gaat richten op die gedachten om het naar voren te halen in jezelf en in je leven. Ten tweede dat jij degene bent die beslist met welke gedachten je omgaat. Die gedachten zijn namelijk totaal onpersoonlijk. Ze zijn vaak maar reflecties van je omgeving, van je opvoeding, van het collectieve bewustzijn en blijven rondzweven totdat er iemand langskomt die aanhaakt en zegt ‘dit zou wel eens waar kunnen zijn’.

Het fijne hierin is dat een gedachte een van de weinige dingen is in dit leven op aarde dat er heel goed tegen kan om ook weer liefdevol op pad gestuurd te worden. Dus kun je zeggen tegen je gedachte (geleend van Byron Katie): ‘Dank je wel gedachte, dat je me daarop wijst’ en je gaat weer verder met je dag. Het klinkt simpel, maar vergt toch wat oefening. Gelukkig heb je, als je wil, je hele leven om dit onder de knie te krijgen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s