De onbelichte kant van spirituele groei

Geplaatst door

Een van de dingen waar niet veel over gesproken wordt in de kringen van spirituele groei is het enorme spanningsveld waar je je in bevindt. Waarom? Vermoedelijk omdat het niet erg florissant is om over te spreken en te schrijven. Voor mij is dit een beetje een onderbelicht kindje omdat kennis hiervan je heel erg kan helpen op je spirituele pad. Het laat je immers zien waarom dingen lastig kunnen zijn en waarom je hier en daar weer terugvalt in oude patronen. Vandaag leg ik je dus iets meer uit over het spanningsveld zodat je je daar niet meer door uit balans hoeft te laten halen. Tenzij je dat wilt natuurlijk.

Ik schrijf hier trouwens uit eigen ervaring en ik geloof niet dat er een verlichte leermeester is geweest die dit spanningsveld niet op een bepaald punt in zijn ontwikkeling heeft ervaren. Ook al lijkt het soms van niet. Bij deze licht ik dus een tipje van de sluier.

Met twee handen op mijn rug

‘Die persoon is zo spiritueel en doet het allemaal zo gemakkelijk lijken. Ik wou dat het voor mij ook zo gemakkelijk was. Misschien doe ik het wel niet goed’. Komt dit je bekend voor? Ik denk dat de meeste mensen die hun innerlijke pad lopen vroeg of laat wel eens vergelijken met anderen. En die anderen doen net alsof het allemaal heel gemakkelijk is. Of niet? Laten we eens kijken achter de sluier.

Ik kan je verklappen. Iedereen op zijn spirituele pad leeft voor een korte of langere periode in het spanningsveld tussen het oude en het nieuwe bewustzijn. Dus zie je iemand die het innerlijke pad gemakkelijk doet lijken dan kunnen er grofweg 4 dingen aan de hand zijn.

  1. De persoon heeft het grootste gedeelte van het oude bewustzijn al getransformeerd waardoor het spanningsveld minder wordt.
  2. De persoon weet door meesterschap over zelf deze spanning in zichzelf te dragen en alsnog naar de ziel te handelen.
  3. De persoon is op weg naar meesterschap en wisselt tussen hoger en lager bewustzijn en jij komt hem toevallig tegen wanneer hij in hoger bewustzijn verkeert.
  4. De persoon doet alsof vanuit spiritueel ego en verkeert dus eigenlijk in het lagere bewustzijn.

Dat is zo ongeveer wat er aan de hand zou kunnen zijn wanneer je anderen tegenkomt die het innerlijke pad heel simpel doen lijken. Maar hoe kom je er nou achter wat er werkelijk bij die persoon speelt? Bij categorie 1 en 2 is het heel simpel, je vraagt ze of zij dit spanningsveld herkennen en er ooit in verkeren of verkeerd hebben. Zij zullen jou naar waarheid antwoorden en zeggen ‘Ja. Ik weet waar je het over hebt’. Van categorie 3 ligt het er maar net aan of die persoon vanuit lager of hoger bewustzijn handelt of je een eerlijk antwoord krijgt. Van categorie 4 kun je zeggen dat deze mensen waarschijnlijk hun spiritualiteit met veel glitter en glamour tentoonspreiden. Zij geven mogelijk aan dat ze helemaal geen moeite hebben met het proces of verbergen wat ze lastig vinden. Misschien geven ze aan dat het voor jou wel lastig kan zijn, maar voor hen niet. Zoals iemand een keer schreef ‘deze mensen doorlopen het ascensieproces achterstevoren met hoge hakken aan’. En vroeg of laat komt die persoon toch weer met de blote voeten op de grond. Iedereen doorloopt grofweg dit proces en iedereen moet eraan geloven.

Nu even een waarheidstest voor mijzelf. Want ik mag er ook aan geloven. In welke categorie zou ik mijzelf plaatsen? Ik loop met regelmaat heen en weer tussen categorie 2,3 en 4. Dan mag ik weer wat spiritueel ego loslaten en verder met opklimmen naar meesterschap. Totdat ik daar kan blijven.

Wat is dan het spanningsveld. 

Wat is dan het spanningsveld waar ik het over heb? Jouw ziel is de eigenlijke meester over alle lagere lichamen, alleen voor het grootste gedeelte van het leven heeft het ego het overgenomen. Op het moment dat jij je lagere bewustzijn optrekt vanuit jouw zonnevlecht (zetel van het ego) naar je hartcentrum (zetel van de ziel) kom jij weer in contact met de liefde van je ziel. Alleen vanaf dat moment is jouw ego niet geheel verdwenen. En zo start de strijd zou je kunnen zeggen tegen het hogere en lagere bewustzijn. Toen je nog uit je ego leefde was er geen spanningsveld want er was geen echte keuze tussen ‘ik gerichtheid’ en ‘het hoogste goed van allen’. Vanuit het ego doe je namelijk wel dingen voor anderen maar is er altijd een zelfbelang bij gemoeid, zoals het wensen van waardering of anderen helpen omdat dit zo hoort. Het spanningsveld van de echte keuze is er dus vanaf het moment van jouw ontwaken naar de ziel. Het spanningsveld bestaat er uit dat jij in ieder moment van de dag gaat moeten kiezen tussen wat liefde is zoals de ziel dat kent en wat zelfgericht is zoals het ego dat kent. Sommige spiritueel leraren noemen dit het lopen op de snede van het zwaard. Waarom? Omdat het zo simpel is om gewoon uit gemak weer te kiezen voor het kleine zelf. En dus van het rechte pad af te gaan. Kiezen voor wat niet juist is, is kiezen voor 99% van de mogelijke reacties op een situatie, kiezen wat het hoogste goed is voor allen is kiezen voor die 1% en dat blijven doen ongeacht wat te wereld er van denkt.

Je kan je voorstellen dat het even duurt voordat je zover bent dat je in ieder moment van iedere dag kiest voor het hoogste goed van allen boven het kleine zelf. Dat is ware meesterschap over zelf. Wanneer je uiteindelijk je lagere bewustzijn transformeert naar licht en liefde en je dus volledig leeft uit jouw hogere bewustzijn dan neemt het spanningsveld af. Mocht iemand daar zijn dan weet je dat hij het moeilijkste stuk van zijn pad al achter de rug heeft. Het leven in het spanningsveld is namelijk de ware test van waar jij van gemaakt bent. De ware test van je wil. Je mag er dus heel trots op zijn dat je ongeacht het feit dat jou ego met alle lagere instincten er nog is, jij toch kiest om naar je ziel te leven. Ik buig daarom naar alle meesters in Spee. Want ik weet hoe moeilijk dat is en ik draag dit spanningsveld ook nu in mij mee.

De grote zegen

Een grote zegen op ieders pad is dat hoe vaak je ook van de zwaarsnede afvalt en hoe vaak je weer per ongeluk of met opzet voor het ego kiest, je altijd terug kunt gaan naar jouw hartcentrum en jouw zuivere intentie om weer van daaruit verder te gaan. De weg naar het licht blijft altijd open voor wie wil. Bovendien is er vanuit het hogere bewustzijn geen goed of fout en is er alle ruimte voor jou om je meesterschap over zelf te ontwikkelen. En je lichtfamilie loopt geduldig met je mee totdat je zover bent.

Licht en Liefde

Ik Ben

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s