Ik wil niet bijdragen aan het systeem?

Geplaatst door

Copyright © Marlon R. Wong-Sioe 2018.

Ga je stemmen? ‘Nee, dat heeft toch geen zin. Het is toch allemaal hetzelfde.Bovendien wil ik niet bijdragen aan het systeem.’ Hoe vaak heb ik lieve, intelligente mensen dit niet horen zeggen. Het is een manier van denken die maar eens goed onder de loep moet worden genomen. We laten hier namelijk een grote mogelijkheid liggen om positieve veranderingen te bewerkstelligen.

Ten eerste het idee dat het allemaal hetzelfde is. Mensen die dit tegen mij zeiden, heb ik wel eens gevraagd wat ze belangrijk vinden. Ze kwamen dan met name met punten als ‘een goed sociaal vangnet’. Zonder te zeggen waarop ze moesten stemmen, vertelde ik ze dan dat er partijen zijn die hier een voorstander van zijn en partijen die dit niet belangrijk vinden. Deze laatste hebben een ieder-voor-zich- mentaliteit. Tegenwoordig wordt dit met een ‘mooie’ woord ‘zelfredzaamheid’ genoemd. Het feit is echter dat veel mensen het niet voor elkaar krijgen om alles zelf te doen. Ze hebben wat steun nodig. In feite heeft iedereen
steun nodig. Alleen sommige mensen hebben het geld om in materiële (en eventueel
andere) steun te voorzien. Anderen niet of in mindere mate. Vaak zijn mensen die niet
stemmen van mening dat dit een situatie is die toch niet verandert. Ze hebben dus ergens de hoop op een betere wereld verloren. Wat belangrijk is, is om de hoop te hervinden. Dat is het begin van een Nieuwe Beschaving. We dienen te stemmen op de partij die onze idealen het meest weerspiegelt. Is er een perfecte politieke partij? Nee. Is dat een reden om niet te stemmen? Nee.
Aan wat voor systeem dragen we bij als we stemmen? Het is een democratisch systeem
waar we dankbaar voor mogen zijn. Ook al is het niet zaligmakend. Als we stemmen dan
kunnen we dat doen op een partij die oog heeft voor de aarde of op een partij die dat niet of in veel mindere mate heeft. Als we stemmen op een partij die niet genoeg om de aarde
geeft, dan ondermijnen we daarmee de mensheid. We ondermijnen de democratie. Lossen we dit probleem op door niet te stemmen? Nee. Als we om de aarde geven maar niet stemmen, dan geven we partijen die niet werkelijk mens-, dier- en milieuvriendelijk zijn meer de ruimte. We staan toe dat ze relatief groter worden dan de meer mens-, dier- en milieuvriendelijke partijen. Als je tegen het huidige politieke systeem bent, dus tegen mens-, dier- en milieuonvriendelijke politiek, geef het dan niet de ruimte om te groeien. Hier kan het stoppen. We kunnen een nieuwe richting inslaan. Een waar iedereen meer bij gebaat is. Ik stel me voor dat naarmate meer mensen stemmen op de meer mens-, dier- en milieuvriendelijke partijen, en laten weten wat ze diep in hun hart van belang vinden, dat deze partijen steeds beter worden. Zo ontstaat steeds meer een politiek systeem met politici die vertegenwoordigen wat er in het hart van mensen omgaat. Die steeds meer handelen vanuit Liefde. Keuzes maken voor een meer sociale en duurzame wereld. Daar doen we het voor!

5 comments

 1. Ik vrees dat er eerst een beschaving moet komen. Wij leven in een samenleving, geen beschaving. Want een beschaving is iets waar iedereen gelijke kansen heeft. In de samenleving die nu op de aarde bestaat hebben alleen diegenen met geld kansen om iets van hun leven te maken. Tenzij je geluk hebt en mensen met geld, meer geld kunnen verdienen met wat jij maakt of doet. En voor welke partij moet je kiezen. De rechtse die zeggen dat ze voor het volk opkomen, maar eropuit zijn zoveel mogelijk aan de rijken te schenken en hierdoor hun zakken te vullen. De linkse? die zijn al niet veel beter. Vullen ook hun zakken en schenken het ook nog weg aan vreemdelingen, die zich ze migranten noemen. De groenen ook al niet. De liberalen(open VLD) en de katholieken (cdv) ook al niet voor het volk, want ze bevoordelen rijken. Al die politiekers zijn allemaal hetzelfde en ze maken allemaal deel uit van de gegoede klasse. Al deze partijen bestaan alleen omdat de rijken ze willen. Zodra een partij de rijken, die belasting ontduiken wil aanpakken, dan kan die partij zich best uit de voeten maken. Dus wat blijft erover om voor te stemmen. Wat je ook stemt er verandert….. Niets. De groep waar ik lid van ben, die stelt een beschaving voor, waar iedereen wel die gelijke kansen krijgt. Maar dan moet de samenleving helemaal van boven tot onder hervormd worden. Dus voorlopig zijn wij niet in politiek geïnteresseerd. Dit omdat de hele wereld beschaafd moet worden, niet een klein landje zoals België of zelfs Europa, waar ik altijd een voorstander van geweest ben. Maar zoals het Europa er nu uitziet is er maar een mogelijkheid. Ontbinden en zo snel mogelijk.

  Like

  1. Hi Jelisverhalen,
   Iedereen heeft natuurlijk een eigen visie en die visies kunnen samen bijdrage aan een mooiere samenleving, een echte beschaving, of niet.

   Ik denk dat je gelijk hebt in de zin van dat het bij veel mensen vooral om geld draait. Het is denk ik echter onterecht om te zeggen dat alle politieke leiders hetzelfde zijn. De regeringspartijen zoals de VVD, het CDA, D66 en de Christen Unie hebben ingestemd met het afschaffen van de dividendbelasting (belasting voor grote bedrijven) terwijl GroenLinks hier echt op tegen is. Het is door bepaalde politieke partijen dat het nu verboden is om op homeopathische middelen te plaatsen waarvoor ze bedoeld zijn. Niet alle partijen stellen zich zo op tegen de alternatieve/complementaire gezondheidszorg. Als het aan sommige partijen had gelegen was er nu nog de langstudeerboete. Sommige partijen zijn echt meer sociaal. Partij voor de Dieren is voor onderzoek naar het (gefaseerd) invoeren van en basisinkomen voor iedere Nederlander.

   Als mensen weigeren te stemmen op meer sociale partijen dan wordt het opbouwen van een meer beschaafde samenleving als je het mij vraagt alleen maar vertraagd. Ik ben het er zeker mee eens dat er geen perfecte politieke partij is, maar beter een partij met betrekkelijk goede ideeën dan een partij waarin geen plaats is voor holistische denken en besef aan intrinsieke waarde grotendeels ontbreekt.

   Persoonlijk denk ik (hoewel geld dingen zeker makkelijker kan maken) dat het nuttig is om te beseffen dat er altijd kansen zijn aangezien je altijd kan kiezen voor Liefde en het loslaten van angst. Hoe lastig dat ook kan zijn.
   Ik vind het wel opvallend dat je spreekt over geld schenken aan ‘vreemdelingen’ terwijl je aangeeft voor gelijke kansen voor iedereen te zijn. Wat maakt ‘vreemdelingen tot vreemdelingen’? Ik ben niet heel bijbels maar in de bijbel staat een mooie spreuk dat mensen door het in hun huis halen van vreemdelingen zonder dat ze het weten soms ‘engelen in huis hebben gehaald’. 🙂

   Op welke manier is ontbinden volgens jou behulpzaam? Ik ben wel benieuwd naar wat volgens jou zou bijdrage aan het creëren van een samenleving van gelijke kansen voor iedereen en om welke reden.

   Fijne feestdagen alvast toegewenst!

   Groet,

   Marlon

   Like

 2. Hello Marlon,

  Jij woont in Nederland vermoed ik, daar kan ik niet van meespreken. Ik ken de situatie bij jullie niet.
  Persoonlijk en ook de groep leunen dicht aan bij de socialisten in België. Maar wat die nu uithalen daar kunnen wij nooit mee akkoord gaan. Migranten die zich niet willen aanpassen, maar willen dat wij ons aan hen aanpassen, horen hier niet thuis. Ik spreek niet alleen van moslims. Maar ook van anderen. Kijk maar naar Brussel, de ‘hoofdstad’ van België. Als je daar een tram neemt en je kent geen frans, zoals ik. Dan moet je aan de bestuurder zeker niet vragen om je de weg te wijzen. Want die spreekt geen Nederlands. Die wordt woedend omdat je hem niet WIL verstaan. En Brussel is oorspronkelijk een Vlaamse stad.

  Met vreemdelingen bedoel ik mensen die zich niet willen aanpassen en die kunnen tot eender welk geloof en volk behoren. De mening van mij en de groep is dat iedereen overal ter wereld gaan wonen maar zich telkens aan die streek moet aanpassen. Tussen haakjes onze groep is volledig multicultureel, zoals dat genoemd word. Maar iedereen draagt soortgelijke kleding (Dus niemand eist met mogen of moeten dragen van een Boerka. De moslims onder ons dragen die, zelfs niet. Ze maken er ook geen probleem mee om in een badpak of bikini te zwemmen. Iedereen heeft er ook eerbied en respect voor elkaar. Dat is de wereld die wij willen, maar dan over de hele planeet.). Alleen zal dat laatste nog honderden jaren duren en na vele oorlogen. Want de migranten die willen zich niet aanpassen en dat zal zeker in de toekomst voor zware spanningen zorgen, waardoor vele slachtoffers zullen vallen..
  Om die reden spreek ik van de ontbinding van Europa omdat die ons opname van migranten dwingt en ik vind dat, dat de keuze van de bevolking moet zijn. Vermits die migranten die nu binnenkomen zich zeker niet willen aanpassen, maar hun geloof aan ons willen opdringen, moet er dringend iets ondernomen worden. De enige mogelijkheid die velen in België zien, zijn kiezen voor rechtse partijen, want die zeggen dat de migrantenstroom aan banden zullen leggen. Eerst zien en dan geloven zegt altijd. Alle anderen zijn voor meer migranten. Dus voor wie moet iemand kiezen als hij of zij niet rechts wil kiezen en toch minder migranten wil binnenlaten.

  Dan je paragraaf die al velen me gezegd hebben.(Begint met ‘Persoonlijk denk ik……’) Ik schrijf al veertig jaar verhalen, die wegens gebrek aan geld nooit uitgegeven zijn en ook niet zullen worden. Hoeveel liefde ik er ook insteek, daar kom ik niet mee verder, want diegene die ze zou willen na lezen, verbeteren, enz.. vraagt daar Geld voor… Ik mag die zoveel liefde beloven als ik wil, die denk er zelfs niet aan om ook maar een letter te lezen. Dat is ook logisch, want hij of zij moet ook eten. ook in België als je zoiets zegt, beginnen ze al snel over liefde, alsof dat een oplossing zal brengen. Of als je een katholiek tegen het lijf loopt, dan is het nog erger. Die zegt dan. Het is Gods wil..

  Met schenken aan vreemdelingen, bedoel ik…
  In België, vermoedelijk ook in Nederland, zijn vele daklozen die op straat moeten leven. Ze zitten in gescheurde kleding ergens een in een vuil papier gehuld iets te eten. Soms krijgen ze van enkele organisatie iets te eten. NIemand zoekt naar onderdak voor hen. En dan de migranten… Daar zoekt met onderdak voor hen. Alleen is er niet genoeg onderdak voor die toevloed op te vangen. Maar ze krijgen dagelijks 3 maaltijden, wat de daklozen zelfs niet krijgen. Ze krijgen ook nog geld en hulp bij het zoeken naar een woning, als ze mogen blijven… En zegt een rechts partij ‘Eigen volk eerst’. Op wie denk je dan dat een aantal mensen zal gaan stemmen… Kijk maar naar Hongarije.. Het is geen toeval dat de rechtse partijen daar aan de macht zijn, maar al binnen een paar maanden beseften ze dat, dat geen goed idee was… Maar wat moesten ze anders…. Hun land laten volpompen door Europa met migranten…

  Jean
  (Auteursnaam is Jelsi)

  Like

 3. Hi Jelsi/ Jaen,

  Het is begrijpelijk dat je inzit over de situatie. Er zijn op het niveau van de vorm denk ik ook niet altijd pasklare oplossingen.

  Wat betreft het aanpassen. Het kan inderdaad goed zijn denk ik dat mensen zich, hun uniciteit behoudende, wat aanpassen. Ik probeer me echter ook in te leven in migranten. Als ik in een Arabisch land zou komen te wonen dan zou ik mijn best doen de taal te leren maar het lijkt me verder best lastig me aan te passen. Ik kan het me voorstellen dat het mensen frustreert als migranten onderdak en andere steun krijgen, terwijl andere mensen die hulp niet of minder krijgen. Het is dan echter eerlijker om te kijken naar andere geldstromen dan naar het geld dat naar de migranten gaat. Kijk bijvoorbeeld hoeveel geld er naar bankiers gaat…We dienen ook niet te vergeten dat mensen die naar Europese landen komen dat vaak doen met een goede reden. Ze hebben bijvoorbeeld familieleden die zijn omgebracht. Veel westerse landen dragen met slecht klimaatbeleid, niet fairtrade handel en met wapenhandel ook bij aan de onstabiele situatie in verschillende delen van de wereld. Logisch dat mensen dan gaan migreren.

  Wat vervelend voor je dat het nog niet is gelukt iemand te vinden om je verhalen te corrigeren/redigeren. Ik hoop van harte dat je iemand vindt!

  Vriendelijke groet,

  Marlon

  Like

  1. Hello Marlon,

   Een gelukkig nieuwjaar en vele goede dingen in 2019.

   Zoals zo velen maakt jij zo te zien geen onderscheid tussen vluchtelingen en migranten. Een vluchteling is iemand die op de vlucht slaat voor geweld in zijn land van afkomst. Zodra die in een buurland aankomt waar het veilig is, blijft hij daar. Alleen als er teveel vluchtelingen aankomen, worden ze door verwezen naar een volgend land, waar ze geholpen worden. En zo kunnen die uiteindelijk tot in België en zelfs in Engeland geraken. Deze mensen moeten geholpen worden met steun van andere landen. Maar migranten zijn geen vluchtelingen. Ze vertrekken met een bestemming op zoek naar een beter leven. Dat recht hebben ze zeker. Maar ze moeten ook weten dat zij ook nog moeten leven. En dat laatste vergeten ze, omdat ze worden misleidt door genadeloze mensensmokkelaars, die hen een beter leven beloven in het paradijs Europa. Het kan niet dat deze mensen voorrang krijgen op onze mensen, met geld en het zoeken naar huizen en werk. Dat is ook de reden waardoor er steeds meer mensen voor rechts zullen gaan stemmen. Die beloven eigen volk eerst (Al bedoelen ze daar iets anders mee.) Maar dat klinkt bij de mensen die benadeeld worden als muziek in de oren.
   Daarbij komt nog dat 60% van de migranten in Europa uit mannen tussen 20 en 45 jaar zonder gezin bestaat. Ze komen alleen aan. Als ze al een gezin hebben, hebben ze dat gewoon in de steek gelaten. Hier zijn ze moedig en zaaien onrust, want aanpassen willen die niet. Maar in hun land gaan ze liever lopen in plaats om voor het rechten op te komen.
   En dan nog niet te spreken van de delen van Europa waar ze de sharia wetten willen vestigen. Zoals in Engeland, waar er zelfs al sharia rechtbanken in steden zijn. Die moeten verboden worden en de leden worden uit het land gezet. Hier zijn onze wetten geldig. Ga maar eens met je gezin naar Iran en kleed je zoals wij. Dan zal je niet lang vrij rondlopen. Zeker niet als je je als vrouw in bikini op het strand durft vertonen. Ze zeggen daar openlijk dat wij ons moeten aanpassen aan hun ware en enige juiste geloof. Waarom komen die migranten naar hier en niet naar de rijke Arabische landen waar hetzelfde geloof aanwezig is? Gewoon omdat ze daar niets krijgen en ons hun levenswijze willen opdringen.
   Ik heb met mensen die een paar jaren geleden als vluchteling uit Arabische en Afrikaanse landen aankwamen gesproken zij hebben zich aangepast, maar vrezen nu voor hun leven. Zij spreken nu weer om hier weg te vluchten want de reden waarvoor ze gevlucht zijn komt nu Europa binnen. Ik vrees dat we beter met hen mee kunnen vluchten, want dat staat ons als vrije Europeanen te wachten.
   Alleen zien vele mensen dat nog niet in. Ze staren zich blind op de valse waarheid dat de Islam een godsdienst van vrede is. Deze mensen kunnen beter de Koran die uit drie boeken bestaat eens lezen. De islam is zelfs geen echte godsdienst, maar een politieke ideologie. Maar als je dat durft beweren word je voor islamofoob of extremist uitgemaakt.
   Met migrant bedoel ik niet alleen diegenen die nu toe komen, maar ook anderen die eerder immigreerden.
   Om een voorbeeld te geven. In 1988 moest ik naar een Job een solliciteren in Vilvoorde bij KODAK. Met de trein naar Brussel en dan de tram. Ik vroeg aan de locket welke tram ik moest nemen. Antwoordt in iets dat op Nederlands leek. Tram 52 (wat juist is) en afstappen aan het twee station. Dus ik de tram op en maar uitkijken naar het eerste station. Wist ik veel dat hij bedoelde dat ik moest afstappen aan de eerste tram halte waar meerdere sporen toekomen. Dus ik was al het tweede ‘station’ voorbij, toen de bestuurder plots stopte en naar mij toekwam en in het frans begon te praten, wat ik niet versta. Hij werd zelfs woedend omdat ik hem niet verstond. Gelukkig was er een passagier die wel een beetje Nederlands verstond en wilde helpen. Dus hij trad als een soort tolk op. Hoe is zoiets mogelijk.
   Brussel is als een Vlaamse stad ontstaan, dus iedereen en zeker de op de gemeente, tram, bus, trein, politie, enz… moet perfect Nederlands spreken, maar die walen en fransen vinden dat niet nodig. En dan spreekt men van aanpassen. Tussen haakjes, ik heb de firma Kodak nooit gevonden. Als ik toen een gps toestel gehad, dan zou ik het wel gevonden hebben. Later heb ik dat nog meerdere malen meegemaakt, bv Israelieten in Antwerpen, die geen Nederlands willen of kunnen praten. Daarom ben ik samen de andere leden van onze groep begonnen met de steden bij hun echte naam te noemen. Wie de weg vraagt naar Louvain stuurde ik en de anderen naar Louvain la neuve. Want de stad Louvain bestaat niet. Vraag me ook nooit de weg naar Luik, want je moet de weg naar Liege vragen. Vraag me niet hoeveel mensen die de weg naar Bruxelles, Anvers, Gant, enz.., steden die vermoedelijk ergens in Wallonië of France liggen, vroegen en daar ergens terecht gekomen zijn, want dat weet ik niet meer. Diegenen die naar Bergen, Geldenaken, enz zullen wel lang gezocht hebben in Vlaanderen of Nederland. Of ze het daar gevonden hebben weet ik niet.

   Groetjes,
   Jean(Jelsi)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s