Het pad van liefde, wijsheid en kracht.

Geplaatst door

Liefde is voor een aantal jaar mijn oefening geweest en dat zal het altijd blijven. Het is immers de basis voor alle spirituele groei.  Maar naast liefde is er nu ook de stap tot het ontwikkelen van wijsheid. Het vermogen tot juist handelen in iedere situatie.

Maar vergeleken met liefde kost wijsheid een grote zelfbeheersing en discipline om te ontwikkelen. Misschien herken je in mijn artikelen ook de wat serieuzere toon van de laatste tijd. Dat is omdat ik bezig ben met het opbouwen van die zelfbeheersing en discipline, daar wordt je over het algemeen niet mee geboren. En ik moet eerlijk bekennen dat ik aardig eigenwijs en nonchalant was tegenover wat gedaan mag worden om tot echte wijsheid te komen. Ik was nog lekker rond aan het huppelen in de tuin van de liefde. En die tuin is prachtig! Maar feitelijk ben je nog steeds in de zandbak aan het spelen wat verantwoordelijkheid betreft.

Liefde zonder sturing is immers als een rivier zonder bedding, van zichzelf heeft het geen richting en vloeit het al snel weg. Wijsheid maakt de bedding waardoor de liefde kan stromen waar en op welke wijze deze nodig is, op elk moment. En dat betekent een grote zelfbeheersing en het ondergeschikt maken van het eigen belang in iedere situatie zodat het hoogste goed voor allen gedaan kan worden. Ga er maar aan staan.

Vaak is het zo dat mensen de eerste stap doen op het spiritueel pad, het vinden van liefde, voor zichzelf. Om jezelf te kunnen helen een je essentie als god te leren kennen. Dat deed ik ook. Ik was ongelukkig in mijn leven en daarom ging ik op zoek naar mijn open hart. En dat is prachtig en een zegen. Maar wil je verder groeien, dan zul je uiteindelijk zien dat je geremd wordt wanneer je alleen wilt groeien voor jezelf. Waarom, omdat de inspanning die je moet leveren om tot wijsheid te komen enorm groot is, zo groot dat je een enorme liefde moet hebben voor je medemens, om tot dit handelen en die zelfbeheersing te komen. Wanneer je alleen wilt groeien voor jezelf dan leidt de benodigde inspanning zeer waarschijnlijk tot falen en halfslachtige pogingen. Je voelt je immers prima met je eigen gevonden bron van liefde en waarom zou je zoveel extra moeite doen terwijl het voor jezelf niet direct oplevert? Je snapt inmiddels misschien wel dat het ontwikkelen van wijsheid de laatste restantjes ego goed opschudt.

Wijsheid is helaas 😉 niet te omzeilen op je pad naar god want er wordt alleen kracht (bewuste eenheid met god) gegeven wanneer je liefde en wijsheid hebt om hem goed in te zetten. Hierdoor kunnen alleen mensen met een zuivere intentie uiteindelijk verder komen op hun spiritueel pad. Voor de helderheid heb ik dat pad hieronder uiteengezet vanaf je hartopening tot volledige eenheid met god. Het volgende aspect van god openbaart zich ook pas wanneer je het vorige niveau genoeg doorgrond hebt.

  • Kundalini bereikt 4e chakra (hartopening) – je kent liefde, een aspect van de Alvader.
  • Kundalini bereikt 6e chakra – je kent wijsheid, een aspect van de almoeder
  • Kundalini bereikt de 7e chakra – je kent kracht, een aspect van de éne bron. Bij het openen van je 7e chakra vind je volledig bewuste eenheid met god (verlichting) wat leidt tot een permanente hartopening.

Je mag in die volgorde ook benoemen:

  • de zoon, heilige geest, de vader in het christendom
  • de Atman, Shakti en Brahman in het hindoeïsme

Omdat ik op mijn eigen pad de enorme inspanning begin te doorzien die nodig is om tot wijsheid te komen heb ik ook mijn twijfel en weifelingen gehad. Wil je in iedere seconde van de dag het juiste doen voor de hele schepping dan is dat een hele verantwoordelijkheid. Wil ik die verantwoordelijkheid wel? Kan ik dat wel? Ik voel me enorm klein en nederig worden van deze stap. Maar ook dat mag er zijn. Gelukkig ontwikkelt met die verantwoordelijkheid ook een steeds groter gevoel van liefde voor de wereld. Want als er een ding is dat ik graag wil op het moment is het juist handelen voor heel de schepping.

Ik wil zo graag iedereen de oplossing voor het lijden van de wereld geven. Zo graag dat ik de vlam van vastberadenheid en kracht in mezelf voel groeien. En hoewel ik nog geen pasklaar antwoord heb op de vraag, het verlangen om de mens te helpen verlossen van alle lijden is er. Het verlangen om dienstbaar te zijn is er. Dat is de enige drijfveer die ware spirituele groei mogelijk maakt en wat me tot wijsheid gaat brengen.

Dus ik wijd me aan mijn taak om zelfbeheersing en discipline te verwerven alsof ik weer de eerste stap op mijn pad zet. Ongeacht hoe lang het duurt en wat er voor nodig is om die wijsheid te verkrijgen.

Het zij zo

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s