Afbreken of opbouwen?

Geplaatst door

Vandaag hou ik het weer klein en simpel. Want dat is mijn uitdaging. Om de meest complexe en simpele zaak in je leven, je ontwakingsproces, op een duidelijke manier aan je voor te leggen. Niet vanuit het oogpunt dat ik alles weet en alles geleerd heb. Want feitelijk schijnt het me toe dat ik steeds minder weet. Maar wel vanuit wat op verschillende moeilijke momenten in mijn ontwikkeling heel kostbaar is gebleken.

Vandaag wil ik het daarom hebben over een klein maar ongelofelijk sterk gereedschap op je pad. Namelijk dat je focus in je ontwakingsproces eerst en bovenal mag zijn op afbreken en niet op opbouwen.

Waarom is afbreken zo belangrijk?

Kortweg gezegd is ieder probleem te herleiden naar een tekort aan Liefde. Een tekort aan Liefde dat vrij uit je Hart kan stromen. Andere problemen lijken misschien op zich te staan, maar zijn allemaal hierop gebaseerd. Denk bijvoorbeeld eens aan boosheid. Is boosheid niet een tekort aan liefde voor jezelf en de ander, omdat je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je behoeften niet beantwoord worden door de ander. Als je Liefde vrij zou stromen dan zie je dat jijzelf, door jouw Zelfliefde, je eigen behoeften kan vervullen en zie je door de Liefde voor de ander dat hij goed is zoals hij is. Als je dit gegeven op je spirituele pad als oogpunt neemt dan ben je een heel eind. Je weet dan dat jouw taak is om altijd een vrij stromend Hart te behouden en alles wat daar tussenin staat op te helen en op te ruimen. De Liefde van je Ziel is al volmaakt en heeft daarom geen opbouw nodig, nee je hoeft enkel de dam of slechts de wolk af te breken die tussen de stroom in staat. Afbreken dus.

Dit geldt naar mijn ervaring voor elk moment van je innerlijke pad. Ik heb nog geen punt bereikt waarin deze Waarheid niet op gaat. Dat lijkt simpel toch? In de realiteit gaat het bij de meeste mensen zowel op als buiten het innerlijke pad er toch anders aan toe.

Ben je niet actief bezig met je persoonlijke groei dan ziet je reactie er ongeveer zo uit. Je probeert meestal om een probleem of obstakel weg te stoppen, je ervaring ervan te onderdrukken of te verdoven. Het gebruik van verdovende middelen is daarbij niet vreemd. Ben je in je ontwakingsproces dan zal dit in het begin nog steeds je default modus zijn. Maar gedurende je ontwakingsproces merk je dat wanneer je de automatische afweermechanismen omkeert je de bron van het obstakel te pakken krijgt en kan oplossen. Zo kom je er verder op je pad steeds meer achter dat het geen nut heeft om weg te lopen voor een probleem en verlang je er steeds meer naar om het obstakel uit de weg te ruimen, zodat je weer met een open hart in de wereld kan staan. Je wordt een spirituele krijger en gaat de strijd aan met alles wat geen liefde is. Let wel, je strijdt met liefde als je zwaard en je eigen waarheid als je Schild. Hierin is er steeds minder hardheid en oordeel over wat je in jezelf tegenkomt. Jouw innerlijke tempel schoonmaken wordt je hoofddoel. Ook hier herken je Afbreken als de opgave.

Het afbreken van alles wat tussen jou en een open Hart in staat, of je het nu een probleem of obstakel of blokkade noemt, is dus heel belangrijk. Er is alleen op een klein addertje onder het gras dat ik bij mezelf opmerk laatste maand. En dat is van mijn kant een verminderde alertheid op het feit dat ik dingen moet blijven afbreken, omdat ik denk dat ik een probleem wel op een andere manier kan oplossen. Juist door op te bouwen! Misschien hoor je hier wel de gewiekstheid van mijn Ego in doorschemeren dat denkt alles altijd Meer moet in plaats van minder. Zo kan het ego je aardig om te tuin leiden.

Als voorbeeld uit mijn leven ben ik laatste weken erg bezig met het thema van vertrouwen. Vertrouwen op mijn innerlijke gidsing en mijn hart. Omdat ik heel duidelijk herken dat ik een tekort aan Vertrouwen heb, een aspect van Liefde, ben ik in dit geval aan de slag gegaan met het opbouwen van Vertrouwen. En dat lijkt deels ook logisch, want als je maar genoeg naar je eigen problemen kijkt dan herken je gelijk het tekort wat erachter schuil houdt. Ik merkte alleen ook dat het ‘opbouwen’ van Vertrouwen niet voldoende werkte om mijn gevoel van onbehagen op te lossen. Het heeft wat begeleiding gekost om erachter te komen waar het fout ging. Namelijk dat ik het probleem wel duidelijk had, alleen dat mijn aanpak de verkeerde was. Ik moest namelijk de blokkade in de natuurlijke stroom van vertrouwen in mij afbreken en niet naast de blokkade proberen vertrouwen op te bouwen. Vertrouwen dat je opbouwt terwijl je hart geblokkeerd is is namelijk altijd kunstmatig en feitelijk net zo’n illusie als de blokkade zelf. En toen ik dat weer helder had en mijn ego weer had geparkeerd kon ik weer verder. Blijven afbreken dus.

Er zijn geen doorsteekjes en er zijn geen hoeken af te snijden op je spirituele pad. Ik heb die uitdrukking vaak genoeg gehoord, maar nu ben ik er in de praktijk weer aan herinnerd dat in welke fase van je spirituele pad je ook bent je altijd alert moet blijven op de basis. En dat is werken aan de afbraak en altijd alert te zijn op de streken van het ego ;-). De rest volgt dan vanzelf.

Licht & Liefde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s