Vermoeidheid op je Pad (deel 2/2)

Geplaatst door

Vermoeidheid is iets waar de meeste mensen die hun innerlijke pad lopen vroeg of laat mee te maken krijgen. Beter gezegd alle mensen op Aarde krijgen daar mee te maken in hun leven, sommigen lopen er jaren mee. In dit artikel focus ik me op vermoeidheid op je innerlijke pad, wat de oorzaken zijn en hoe je ermee om kunt gaan. In dit tweede deel van het artikel ‘Vermoeidheid op je Pad’ ga ik verder in op vermoeidheid in de tweede fase van je spiritueel ontwaken. Namelijk de fase van Belichaming en Creëren vanuit je Hart.

Het is een lang artikel. Dus geschikt voor de serieuze spirituele zoeker ;-).

In deze fase van mijn spirituele pad voelt het een beetje alsof ik een berg heb beklommen. Of een hele steile trap. En nu ben ik aangekomen op een groot leeg plateau. Er is hier veel licht en ruimte. Deze plek voelt goed, maar ik weet tegelijkertijd nog niet helemaal wat ik er mee moet. Ik ben al zeker 4 jaar bezig met het verwerken en helen van oude pijn uit dit leven, uit vorige levens. Loslaten van dingen in mijn leven die niet meer aansluiten bij mij en het terugvinden van aspecten van mezelf die ik lange tijd heb weggestopt. Ik voelde me steeds completer als mens en kon steeds meer liefde voor mezelf en de wereld vinden. Maar dan. Daar sta ik dan, op een plek waar oneindige mogelijkheden zijn, met het enige wat me kan gidsen is mijn Hart. Vanuit deze plek, voel ik tegelijkertijd opluchting dat ik veel van het oude heb kunnen helen en loslaten. Maar aan de andere kant had ik gehoopt dat ik lekker achterover kon leunen en dat alles vanzelf zou verschijnen. Zucht..

Dit is waar ik de laatste maanden me energetisch ‘vertoef’ zou je kunnen zeggen. En ik denk dat velen op hun spirituele pad dit op dezelfde manier beleven, of binnenkort gaan beleven. Ik heb duidelijk een overgang gemaakt, en velen met mij, van de fase van verwerken naar de fase van belichamen en nieuwe dingen creëren. Deze fase brengt zijn eigen uitdagingen mee en ik merk dat vooral de overstap naar een nieuwe manier van leven veel energie kost.

Hier zijn een aantal van de oorzaken van vermoeidheid in deze fase van je pad. Voor zover ik ze heb weten helder te krijgen (het is voor mij soms ook zoeken).

  • Langdurige instabiliteit en transformatie. Een van de belangrijke spelers die ik best wel onderschat op je spirituele pad is de omvang van de transformatie die je innerlijk, maar ook die je uiterlijke leefwereld doormaakt. Het lopen van je innerlijke pad begint dan wel met misschien een cursus of meditatie, maar feitelijk zet de transformatie die je doormaakt je hele leven op de kop. Gelukkig voor ons gaat dit vaak in een geleidelijk tempo. Veelal maak je op je pad wisselingen van werk, woonplaats, partner mee (ik heb dit allemaal meegemaakt in het laatste 1,5 jaar), het wisselen van vriendschappen, loslaten van spullen. Maar daarnaast ook het loslaten van je oude zelfbeeld, je perspectieven op je leven en oude gedachten, emoties en gedrag dat je niet meer dient. Feitelijk laat je alles wat je kent los. Dit is zeker allemaal te doen, we krijgen immers niet meer dan wat we aankunnen. Maar het zorgt wel dat je langdurig, vaak jaren lang, een bepaalde vorm van instabiliteit meemaakt in jezelf en je leefomgeving. Telkens pas je alles aan op de innerlijke groei die je doormaakt, maar dat is niet eenmalig, dat doe je steeds weer. Je groei staat immers niet stil. En ik mag dan 4 jaar mijn innerlijke pad lopen, er zijn hele generaties spirituele zoekers die al decennia stug doorwerken. Ik heb veel respect voor jullie toewijding en kracht! Het tempo van onze ontwikkeling ligt inmiddels zo hoog, dat ik soms een blogartikel van een maand geleden terugkijk en voel alsof het jaren terug was dat ik die ervaringen opdeed. Toen was het eureka en nu is het simpelweg mijn waarheid. Nu is het voordeel van dit deel van je ontwikkeling dat je veel zorgen heb losgelaten. Het feit dat het een langdurig en diepgaand proces is, is niet beangstigend. Maar ik kan niet ontkennen dat ik af en toe denk, ‘zijn we er nu nog niet? Maak me maar wakker als we er zijn’. Hoe kun je hiermee omgaan? Door met liefde naar jezelf te kijken, jezelf rust gunnen en te genieten van het Nu. Vooral niet harder willen lopen dan nodig is op dit moment, want dan is het net alsof je een marathon wilt sprinten en geloof me dat hou je niet vol (weet ik uit ervaring). Wat van belang is om nog geheeld te worden komt vanzelf naar voren. En vooral door jezelf de erkenning geven van alle stappen die je gedaan hebt. Gun dit jezelf.
  • Hersteltijd bij integratie van aspecten van zelf of traumatische ervaringen. Nog iets waar ik gemakkelijk aan voorbij loop is de diepte van de ervaringen die we dagelijks te verwerken krijgen. Door alle hogere energieën worden alle diep verborgen trauma’s en pijn zelfs tot aan vorige levens omhoog gebracht voor heling. Ja, je went gedurende je ontwikkeling in omgaan met steeds heftiger emoties, maar ze kosten nog steeds energie om te verwerken. Waar ik in het begin van mijn opleiding 4 jaar geleden al moe werd van één sessie van een uur over mijn jeugd, kom ik nu in één dag soms alles tegen van doodsangst tot liefde en vreugde en contact met nieuwe aspecten van zelf. Coole kikker dat ik ben, zeg ik dan ‘dat hoort erbij’ en ‘daar train je voor’, maar het kost nog steeds energie. Dus onderschat alle energie niet die nodig is om bewust en onbewust te verwerken. Het kan zelfs zijn dat je moe wakker wordt, dat gebeurt mij vaak laatste tijd, omdat je ’s nachts in je onderbewuste veel oude emoties aan het verwerken bent.
  • Balanceren en goochelen van verschillende realiteiten. Ik merk dat het goochelen van realiteiten bij mij vrijwel voorbij is, omdat mijn leven steeds meer uitgelijnd wordt met waar ik nu ben in mijn ontwikkeling. Omdat dit punt te maken heeft met loslaten wat niet meer bij je past, hoort het eigenlijk terecht in het eerste artikel. Wat je veel energie kan kosten is het steeds overschakelen naar verschillende delen van jezelf bij andere mensen of in andere situaties. Dat wil zeggen, je bent nog niet overal helemaal jezelf en je past je aan naar de realiteit van de ander. Dat kan vroeger ook wel jouw realiteit geweest zijn, bijvoorbeeld bij familie of je partner, maar je merkt dat het niet meer is wie je wilt zijn. Wanneer je dit voelt wil dat niet zeggen dat je die personen moet loslaten, maar wanneer je je ongelukkig voelt met jezelf in een bepaalde situatie vraagt dat mogelijk om een transformatie van je relatie. Wat kan helpen is: Eerst kijken wie jij wilt zijn en van daaruit ieder aspect van je leven te leven. Weet dat vasthouden aan wat niet goed voor je is steeds moeilijker wordt.
  • Niet in lijn lopen met natuurlijke stroming van creatie. Waar creatie vanuit het hoofd, zoals wij allen jarenlang hebben gedaan, een lineaire tijd volgt. Dat wil zeggen je gaat gestaag verder en doet iedere dag een stap. Is het in deze nieuwe plek van creatie, op dit punt in je ontwikkeling, zo dat creatie gebeurt in golven. Dat wil zeggen dat er dagen zijn van rusten en integratie, omdat je intern aan het verwerken bent op dat moment. En er zijn daarna weer dagen dat je barst van de energie en het ene idee na het andere kan uitwerken. Voor mij was deze overgang zeker wennen omdat ik me vaak aan het verzetten was tegen de fase van integratie. Ik wilde in die periode van naar binnen treden, heel graag iets naar buiten brengen omdat ik dan een goed idee had. Op dat moment werk je dan tegen de natuurlijke stroming van creatie in. Je wilt tegen de stroom in zwemmen. Tegen de tijd dat we dan in een fase van naar buiten treden kwamen (creëren), dan was ik doodop van het proberen iets te creëren. En bovendien, ik had de rust gemist die ik nodig had om te integreren. Ik heb dit jaar al meerdere malen lopen worstelen, in plaats van de tijd genomen om tot mezelf te komen. Dat kost heel veel energie. Als je dit herkent dan heb ik een tip voor je die mij heel erg geholpen heeft. Om je over te geven aan de natuurlijke getij van creatie en rust, is het belangrijk om meer vertrouwen te hebben in het universum en in jezelf. Denk niet, Oh de inspiratie komt nooit meer ik moet het nu doen, terwijl dat duidelijk nog niet te bedoeling is. Schrijf het idee op en vertrouw dat er weer een moment komt dat je barst van de energie en dit in werkelijkheid kan brengen. Leer vertrouwen op de eb en vloed van creatie en lijn jezelf daarmee uit. Surf erop!
  • Gebrek aan aarding en anker in Ik Ben. Hoe verder je komt in je spirituele ontwikkeling hoe meer licht en liefde, hoge frequentie energieën, je door je lichaam geleidt. Omdat jij een bepaalde zuiverheid bereikt in je lagere lichamen, trek je simpelweg meer hoge frequentie energie aan. Die energie wil graag door jouw lichaam stromen en aarden in onze mooie Gaia. Zie jezelf daarin als een bliksemafleider. Wanneer je veel werkt met de hogere chakra’s maar minder met je lagere chakra’s dan trek je wel energie aan, maar dan blokkeert dit halverwege je lichaam. Het kan niet helemaal door jou heen stromen. Hierdoor kun je zeer vermoeid raken, omdat er steeds een hoge hoeveelheid energie in je hogere chakra’s is maar het nergens heen kan. Dit kan naast vermoeidheid leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en andere klachten zoals spierspanning in je nek en kaken. Wil je dus meer licht en liefde gaan belichamen, dat willen alle spirituele zoekers vermoed ik, dan is het ook belangrijk om het echt helemaal te belichamen. Ga werken met je lagere chakra’s en zorg dat je veel van je angsten en pijn die nog in je buikgebied te vinden is verwerkt. Kies er niet voor om hier altijd boven te blijven zweven, maar wees een spirituele krijger en ga je lichaam in met heel je bewustzijn. Anders kom je simpelweg niet verder in je ontwikkeling. Van daaruit kun je ook meer energie doorvoeren zonder vermoeid te raken. Werken met mijn lagere chakra’s in het laatste jaar heeft mij heel veel geholpen op dit vlak.
  • Eenzaamheid en verwijdering tot de oude realiteit. Eenzaamheid op je spirituele pad lijkt iets dat onoverkoombaar is. Althans op sommige momenten kun je dat zo ervaren. Wanneer jij je eenwording met God wilt gaan realiseren, en je jezelf daar echt voor inzet, zijn er een hele hoop mensen in je omgeving die je niet zullen begrijpen.  Zij houden vast aan alles wat bekend is en hebben, nog, geen behoefte om weer contact te maken met de bron van alle schepping. Vaak zijn dit zelfs familie en vrienden. Het hoeft niet eens zo te zijn dat ze het afkeuren. Wat ikzelf namelijk ervaar in mijn omgeving is dat het niet afgekeurd wordt, maar het wordt eerder niet echt serieus genomen. Of mensen begrijpen simpelweg niet hoe belangrijk het voor je is, dat in liefde leven het belangrijkste is wat je doet. Hierdoor kun je aan jezelf en je pad gaan twijfelen. Twijfelen of jouw nieuw gevonden waarheid wel waarheid is. Voor mij voelt het af en toe alsof ik iemand een hand vol juwelen voorhoud en ze ernaar kijken alsof ik modder in mijn handen heb. Daarnaast zijn dingen die je omgeving belangrijk vind, carrière en mooie spullen, voor jou steeds minder belangrijk. Hierdoor kan je een bepaalde afstand voelen met de samenleving. Ook dit kan zorgen voor vermoeidheid en verslagenheid, omdat je denkt dat wat jij doet niet relevant is. Maar dit is het zeker wel. Belangrijk om hiermee om te gaan is kennis van je eigen waarheid en daar dagelijks naar terugkeren. Maak een vaste routine voor jezelf waarin je contact maakt met de liefde die je bent, of welke vorm van eenheid met God je dan ook wilt realiseren op een dagelijkse basis. Door een terugkerend contact met God wordt je vertrouwen steeds sterker. Dan kom je erachter dat het niet uitmaakt dat een ander alleen modder ziet. Maar dat het belangrijk is wat jij zelf ziet. En kun je ervan genieten wanneer je mensen tegenkomt die ook hetzelfde ervaren als jij. Want die zijn er overal. Maak vooral regelmatig contact met andere spirituele zoekers waar je een gezonde hartverbinding mee hebt. Verder zul je ook gaan ervaren dat alleen zijn en eenzaamheid niet hetzelfde is, als je een verbinding hebt met God.
  • Verlies van hoop en vertrouwen. Dit was voor mij een hele moeilijke factor die regelmatig terug kwam in de laatste twee jaar. Ik weet nog hoe ik mijn hartopening had en merkte dat om mij heen, in reactie op de liefde die ik uitstraalde, mensen ook heel liefdevol reageerden op mij en op elkaar. Ik voelde me daarin helemaal thuis en dacht op dat moment dat iedereen een hartopening ervoer, omdat dit simpelweg was wat ik zag in mijn omgeving. Toen ik erachter kwam dat ik zelf degene was in mijn omgeving dit dit meemaakte raakte ik een deel van mijn vreugde kwijt. Ik dacht namelijk dat vanaf dat moment wij als mensheid gered waren van alles wat geen liefde is. Maar dit was toen nog geen realiteit. Nu heb ik in mijn hart de hoop dat dit gaat gebeuren en ik vertrouw dat het gaat gebeuren. Dat wij een veel liefdevoller samenleving gaan bouwen met elkaar. Maar wanneer, en hoe lang duurt het nog, dat is iets wat af en toe terugkomt bij mij. Hoe lang moeten we nog hiervoor werken? Dat gevoel en verlies van hoop kan zorgen voor depressieve gevoelens of een laag energieniveau. Om hiermee om te gaan, als je het herkent, is het belangrijk om alles in perspectief te plaatsen. Probeer niet alles in lineaire tijd te zien, door te denken binnen 5 of 10 jaar zijn we in een liefdevolle samenleving. Iedere stap die we namelijk met zijn allen doen naar het licht, en iedere stap die jij als persoon doet naar het licht, is er eentje dichter naar huis. Dat is erg belangrijk om te weten.  En als we maar gewoon stap voor stap blijven zetten met zijn allen, dan komen we vanzelf waar we willen zijn. Het pad terug naar God is immers oneindig, maar ook steeds oneindig liefdevoller. Heb geduld en vertrouwen.
  • Weinig vertrouwen of kennis van het Hart. Hoe goed ben jij in het parkeren op een volledig lege parkeerplaats? En stel je dan voor dat je niet eens weet hoe je moet autorijden. Je hebt wel de theorie gehad maar feitelijk is het allemaal proberen. Zo is het momenteel voor veel van de mensen die hun heling hebben doorlopen. Ik begrijp nu pas hoe het komt dat vanuit spirituele leraren zo gehamerd wordt op het opdoen van kennis van het Hart en het opbouwen van een sterke spirituele praktijk (routine). In deze fase van ons pad kun je je Hart zien als het Kompas en je spirituele praktijk als je gereedschapskist. Met deze twee kun je komen waar je maar wilt, maar het kost nog steeds oefening. Wat ik zelf meerder malen heb meegemaakt de laatste maanden is verwarring over de richting die ik op ga. De vraag of het wel de juiste is. Twijfel aan je richting en eigenlijk dus twijfelen aan je Hart, kost veel energie, omdat wil je in een bepaalde richting gaan je niet steeds je voet weer op de rem moet zetten. Ik weet dat voor een aantal lezers dit geen helder verhaal lijkt, maar je zult het herkennen als je er bent. Wat hier kan helpen is goed kijken of je je pad nog steeds loopt met Liefde, zo Ja dan ben je op het juiste pad. Zo nee, dan is het tijd om even te peilen wat je in je Hart wilt. Omdat je nieuwe leven enkel opgebouwd kan worden vanuit je Hart, is het heel belangrijk om deze serieus te nemen.

Er zijn op deze fase van je pad niet mee zoveel simpele lapmiddeltjes, er vanuit gaande dat je al goed voor jezelf zorgt. Belangrijk is om te Vertrouwen op de Liefde in jezelf. Ik merk dat vermoeidheid te dragen is, als ik in contact sta met de liefde die ik ben. Wanneer ik dat niet ervaar, dan zou ik zo het bijltje erbij neergooien. Zorg dus dat je weet hoe je bij Liefde kan komen en vertrouw op je dagelijkse spirituele routine, mocht je het moeilijk hebben. Liefde is de brandstof van de Schepping. Daarnaast is het belangrijk om te delen met anderen die ook dit pad lopen en het erkennen van je eigen vooruitgang.

Lees je mijn blog en herken je je in de bovenstaande oorzaken van vermoeidheid laat het dan vooral weten in een opmerking hieronder. Ik kan in ieder geval zeggen dat dit allemaal eigen ervaringen zijn, die ik meerdere malen ben tegengekomen.

Groetjes

Laura

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s