Vermoeidheid op je Pad (deel 1/2)

Geplaatst door

Ik was deze week bezig aan een artikel over de Universele Wetten, maar deze heb ik even op de plank gelegd. Waarom? Simpelweg ben ik sinds gisteren te moe om daarover te schrijven. En ja, je kan zeggen: nu schrijft ze toch ook? Dat klopt, maar het kost me veel inspanning om te schrijven over wat niet mijn belevingswereld is op het moment. Dan is de inspiratie voor dat onderwerp weg omdat ik het niet voel. Dat wil zeggen, ik voel me nu niet fit om een Nieuwe Aarde te bouwen. Maar ik voel me gelukkig wel fit genoeg om het onderwerp van Vermoeidheid op je innerlijke pad uit te diepen.

Vermoeidheid is iets waar de meeste mensen die hun innerlijke pad lopen vroeg of laat mee te maken krijgen. Beter gezegd alle mensen op Aarde krijgen daar mee te maken in hun leven, sommigen lopen er jaren mee. Maar omdat ik nu eenmaal schrijf over spiritualiteit en bewustzijn, wil ik me in dit artikel daarop focussen. Verder licht ik je toe waar vermoeidheid vandaan kan komen en wat je daaraan kan doen. 

Vermoeidheid en je spirituele pad

Voor diegenen die al langer mijn blogartikelen lezen komt het misschien een beetje uit de lucht vallen dat ik ook vermoeidheid ervaar op mijn pad. Beter gezegd dat iedere spirituele zoeker vermoeidheid kan ervaren. Meestal is het namelijk zo dat ik schrijf over Liefde, God en Creatie en alle mooie dingen die ik vind in mijn leven wanneer ik er voor opensta. Misschien denk je daardoor wel dat ik een soort van duracel- konijn ben dat altijd in vreugde en vrede rondhuppelt. Maar dat is niet helemaal de waarheid. Er zijn nu eenmaal ook minder mooie dingen aan het spirituele pad en daar schrijf ik niet altijd over. Meestal omdat ik op zo’n moment, bijvoorbeeld wanneer ik veel aan het verwerken ben, geen zin heb om te schrijven. Of ik heb nog niet genoeg helderheid over wat ik op dat moment aan het leren ben, om het op papier te kunnen zetten. Maar daar breng ik nu verandering in. Daarom breng ik het onderwerp vermoeidheid vandaag een klein beetje in het Licht.

Mijn weerstand tegen mijn vermoeidheid klinkt in ieder geval al door uit mijn oordeel erover, namelijk dat vermoeidheid ‘een minder mooi ding’ is op mijn pad. De vraag is of vermoeidheid niet net zo mooi is als bijvoorbeeld Vrede, omdat het ook een staat van Zijn is. Iets dat ik mag beleven omdat Ik Ben.

Gek genoeg begint op het moment dat ik ga schrijven over dit onderwerp, mijn eigen vermoeidheid wat te zakken. Nu ik mijn vermoeidheid accepteer, ik zet namelijk op papier dat het zo is, kan ik het beginnen loslaten.

Oorzaken en werken met je vermoeidheid 

Waar vermoeidheid precies vandaan komt is natuurlijk bij iedere persoon anders. Maar ik kan wel een aantal aanhechtingspunten geven, waarvan ik weet dat je ze niet moet onderschatten op je spirituele pad. Laat in ieder geval duidelijk zijn dat vermoeidheid op je spirituele pad geen teken hoeft te zijn dat je iets fout doet. Het kan ook een teken zijn dat je iets Goed doet, een teken van je vooruitgang. Ik maak een onderscheid in twee fasen van je spirituele pad omdat elk deel van je pad zijn eigen uitdagingen met zich mee brengt. Deze indeling is gebaseerd op wat ik zelf ervaar in mijn ontwikkeling en wat ik waarneem bij anderen. De eerste fase van spiritueel ontwaken is die van de Initiatie. In deze fase zal vooral al het oude wat niet dient losgelaten worden en moet veel geheeld en genezen worden in alle delen van het zelf. Afhankelijk van wat jouw pad is, zul je vroeg of laat overstappen naar de fase van Belichaming. In deze fase is je meeste helingswerk gedaan en kun je de eigenschappen van je Ziel kan gaan belichamen. Daarnaast kun je in de fase van belichaming je leven gaan opbouwen naar de wijsheid van je Hart. Kortom kun je fase 1 zien als afbreken en helen, fase 2 als Zijn en creëren. In werkelijkheid lopen deze fases geleidelijk in elkaar over.

Ik focus me in deel 1 van dit artikel op de oorzaken van vermoeidheid in de eerste fase van je spiritueel ontwaken. Hieronder noem ik een aantal van de voornaamste oorzaken en hoe je ermee kunt werken. Het is een algemeen stuk, dus wil je meer over deze onderwerpen weten dan kun je me altijd vragen stellen via het contactformulier.

 • Je moet wennen aan meer Licht en Liefde in je lagere lichamen. Wat er gebeurt vanaf je spiritueel ontwaken, het begint vlak daarvoor al, is dat er meer Licht en Liefde naar al je lagere lichamen gaan stromen. Je lagere lichamen zijn je mentale lichaam, je emotionele lichaam en je fysieke lichaam. Deze lichamen hebben lange tijd met weinig licht en liefde moeten leven. Dat wil zeggen de kwaliteit van Liefde in de menselijke realiteit is niet zeer hoog en daarom moeten je lagere lichamen wennen aan deze hogere frequenties van energie. Je kan dit zien als een gloeilamp met een dimmer erop. Zijn hele leven heeft de lamp op de dimmer gestaan en ineens wordt de knop omhoog gedraaid en gaat er veel meer energie door de gloeilamp heen. Dit moet geleidelijk gebeuren omdat anders de gloeilamp kan doorbranden of de stoppen kunnen doorslaan. Zo is het ook met jouw systeem. Je moet wennen aan de hogere frequenties energie van Licht en Liefde die door je heen stromen en dat kan heel vermoeiend zijn voor je lagere lichamen. De enige manier om hier goed mee om te gaan is veel zorg te hebben voor je lagere lichamen, jezelf niet teveel onder druk zetten en bijvoorbeeld extra slapen wanneer je het nodig hebt. Wees vooral lief voor jezelf en weet dat je vooruit gaat.
 • Gewoontes die nog niet in lijn zijn met je nieuwe gevoeligheid. Wanneer je spiritueel ontwaakt, moeten je lagere lichamen zich aanpassen naar de hogere hoeveelheid en frequentie energie die door je lichaam stroomt. Je fysieke lichaam doet dat door toxines uit het lichaam te halen, maar ook door meer ‘licht’ op te nemen via het dieet. Wanneer je eetpatroon nog niet is aangepast aan een hoog frequentie dieet, kan je lichaam hier tegen protesteren door allergieën op te bouwen. Je lichaam zegt op die manier, ‘Nee, dit is niet goed voor jou’. Of het kan simpelweg niet de energie uit je eten halen die het nodig heeft voor zijn transformatie naar een lichter en gezonder lichaam. Dit kan zorgen voor vermoeidheid. Het is dus belangrijk om van sterk verwerkte etenswaar (suikers/wit meel) en bio-industrie vlees (dieren die een slecht leven hebben gehad geven lage energie af) over te gaan op meer plantaardig dieet. Planten bevatten meer licht dan dieren, ze kunnen zelfs direct energie opwekken uit zonlicht. Je kan daarnaast vlees afbouwen of in ieder geval kiezen voor biologisch vlees. Daarnaast is er veel water nodig in het lichaam voor deze transformatie, te weinig zuiver water drinken kan ook zorgen voor vermoeidheid. Verder kunnen alle gewoontes die je lichaam onnodig belasten voor extra vermoeidheid zorgen. Denk daarbij aan roken, overmatig alcoholgebruik, te weinig sporten, maar ook teveel sporten. Je lichaam heeft feitelijk al zijn energie nodig voor de transformatie naar een lichter systeem. Dus belast het zo min mogelijk.
 • Overnemen van energieën van anderen en de wereld. Vermoeidheid kan ook komen doordat je je teveel openstelt voor alle energieën en indrukken om je heen. Voor veel mensen is de eerste stap in hun spiritueel ontwaken het terug leren kennen van hun gevoeligheid die ze lang hebben weggestopt. Gevoeligheid is heel belangrijk omdat het je leert luisteren wat je Hart je te vertellen heeft, maar je moet leren om je alleen te openen voor energieën die Licht en Liefde zijn. Wanneer je dit niet doet zal je veel onverwerkte angsten, boosheid en andere lage energieën overnemen van mensen die je tegenkomt. Dit zorgt voor vermoeidheid omdat je onbewust veel energie gebruikt om deze energieën te verwerken. Het kan helpen om te weten dat Liefde voor de wereld voelen, niet betekent dat je je eigen zuiverheid en gezondheid daarvoor moet opofferen. Wees dus ook helder in je Liefde voor jezelf, door enkel van de wereld aan te nemen wat ook goed is voor jou.
 • Weerstand van je ego, angsten van je innerlijke kind. Vermoeidheid kan ook ontstaan wanneer een deel van jou je spirituele proces onbewust tegenhoudt. Bijvoorbeeld je ego is bang voor veranderingen die dit proces met zich mee kan brengen in je leven, of je innerlijke kind voelt zich niet veilig. Dit kan ervoor zorgen dat je onbewust jezelf en je vooruitgang saboteert. Het is een beetje als autorijden met de handrem erop, vooral als je niet bewust bent waardoor het komt dat je je geremd voelt. Dit onbewuste tegenwerken kost veel energie. Het is belangrijk om dan te gaan zitten en bewust op zoek te gaan naar die angst of zorg die je vooruitgang tegenhoudt. Kijk of je zelf, of met hulp, deze angst kan verwerken. Dat bevrijdt weer een deel levensenergie die vastzat rond die specifieke angst.
 • Aanhechting van koorden, banden en entiteiten. De meeste mensen hebben, zonder dat ze daarvan bewust zijn, heel wat mee- lifters bij zich. Dat wil zeggen verbindingen met mensen of negatieve energieën die ongemerkt energie van ze vragen. Wanneer je veel afhankelijke relaties met mensen aangaat, dat wil zeggen je geeft ze aandacht omdat ze dat ‘nodig’ hebben en jij krijgt aandacht omdat je dat ‘nodig’ hebt, dan is er een continue uitwisseling van energie gaande. Soms gaat het wat meer naar de ander en soms wat meer naar jou. Echter in sommige relaties is de verhouding zo scheef dat er enkel energie naar hen toe gaat. Dit zijn letterlijk de mensen waarvan je altijd moe terug komt. Je wordt zelfs al moe als je aan die mensen denkt. Ze zijn afhankelijk van jou voor hun levensenergie of geluk, en dat is een heel ongezonde relatie. Voor hen is het misschien prettig omdat ze niet de verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid hoeven te nemen, ze krijgen immers alles van jou. Maar voor jouzelf is het vermoeiend. Het is belangrijk om op jezelf, of met hulp, de energetische koorden naar die mensen door te snijden zodat je ervoor kan kiezen wanneer jij ze wel of geen energie geeft. Belangrijk is om te weten als je op je spirituele pad bent, dat Liefde geven goed is om te doen, zolang het jouw eigen keuze is om te geven. En dat je enkel kan geven als je genoeg hebt van jezelf. Put jezelf dus niet uit door enkel te geven, maar leer hierin een balans te houden.
 • Vasthouden wat niet langer dient. Vermoeidheid kan ook ontstaan omdat je vasthoud aan een relatie, situatie of rol (bijvoorbeeld je werk) die niet meer past bij je huidige ontwikkelingsniveau. En wanneer je spiritueel ontwaakt gaat je ontwikkeling razendsnel. Soms weet het leven dat er nieuwe ervaringen voor jou te vinden zijn, maar jij wilt bijvoorbeeld een relatie met een persoon nog niet loslaten. Dan kan dit vermoeidheid geven omdat het universum je relatie met die persoon niet meer zo volledig steunt als daarvoor. Dat betekent dan dat jij veel extra energie moet gaan investeren in die relatie wil je hem goed houden. Wanneer je dus merkt dat een bepaalde situatie, relatie of functie in je leven niet meer vanzelfsprekend is bekijk dan wat er aan de hand is. Kijk of je jezelf veel energie kan besparen door de situatie te transformeren of een nieuwe stap te maken die Nu beter bij je past.
 • Versprokkelde aandacht en gebrek aan focus. Vermoeidheid op je spirituele pad kan ook ontstaan omdat je zoekende bent, maar niet helder hebt waar je naar zoekt. In deze eeuw is afleidbaarheid en hulp op je spirituele vlak in overvloed aanwezig. Maar dat wil niet zeggen dat je altijd vooruitgang boekt bij iedere cursus of training die je probeert. Wanneer je kaarten lezen, helingen, trainingen, meditatie, zelfhulpboeken en dergelijke allemaal door elkaar gebruikt versprokkel je teveel van je levensenergie en kun je ook niet meer diep integreren wat je wel leert. Je krijgt immers teveel informatie en verschillende zienswijzen binnen. Ik zou zeggen vele wegen leiden naar Rome, maar je kan niet alle paden lopen. Kies vooral iets dat bij jou past, oosterse of westerse leer wat dan ook, maar gebruik dat als focus en dan zul je sneller vooruitgang boeken. Wanneer na een tijdje een andere methodiek voor jou passender is, zal je aandacht daar als vanzelf naartoe gaan verschuiven.

Lees verder in deel 2 van dit artikel voor oorzaken van vermoeidheid in de tweede fase van je spirituele pad.

Lees je mijn blog en herken je je in de bovenstaande oorzaken van vermoeidheid laat het dan vooral weten in een opmerking hieronder. Zoek je begeleiding op je spirituele pad of heb je last van vermoeidheid of een laag energieniveau dan ben je welkom in mijn praktijk.

Groetjes

Laura

 

4 comments

 1. Lieve Laura,

  Feest van herkenning, ik heb er nooit op deze manier naar gekeken. Ik ben benieuwd naar deel 2.
  In dit deel kwamen vooral het eten, de energiezuigers en de groei op mij af. Heel mooi om te lezen hoe alles met elkaar verbonden is en wat een invloed al deze energieën op je lichaam hebben.

  Ik ga detoxen in februari, en weer terug naar mijn spirituele zoektocht.

  Dank je wel voor deze mooie blog.

  Lieve groetjes
  Brenda ❤️

  Like

  1. Hoi Brenda,

   Fijn om je weer tegen te komen! Ik ben blij dat ik dit artikel heb geschreven, omdat het voor mij ook een stukje acceptatie geeft dat je af en toe ook gewoon moe mag zijn. Vaak leer ik ook heel wat uit mijn eigen artikelen ;-).

   Ik hoor binnenkort wel over je detox en je volgende stap in je zoektocht.
   Detoxen is trouwens een goede tip om je lichaam te helpen afvalstoffen te verwerken. Dank je wel daarvoor Brenda.

   Groetjes
   Laura

   De Meidoorn, Praktijk voor Bewust Zijn
   http://www.vertrouwjekracht.nl

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s