De Waarheid en/aan het Licht (deel 2/2)

Geplaatst door

Zoals ik in deel 1 van dit artikel al heb benoemd, kan het dus zijn dat je komende weken of maanden met voor jou schokkende of pijnlijke berichten in aanraking komt. Misschien overkomt het je nu al wel. Dat kunnen nieuwsberichten zijn op landelijk of globaal niveau, maar ook onwaarheden of geheimen die in je persoonlijke relaties ineens omhoog komen. Dingen waarvan we mogelijk wel vermoed hebben dat ze bestaan, maar waar we nog niet aan toe waren om ze onder ogen te zien. Iedereen reageert anders op schokkend nieuws, de één wordt boos, de ander onzeker en weer een ander kan het er met humor of relativeren vanaf brengen. Maar wat eenieder gemeen heeft dat nieuwe openbaringen in je leven voor een onbalans kunnen zorgen omdat jouw perceptie van de wereld, waar je op vertrouwt voor je veiligheid, aan de kaak gesteld wordt. In dit artikel geef ik je praktische tips hoe je met deze nieuwe openbaringen om kunt gaan richting jezelf en anderen, zodat je je balans kan hervinden waar nodig. En zodat wij als mensheid liefdevol en met mededogen naar elkaar kunnen blijven kijken.

Ik nodig je uit om terwijl je dit artikel leest, een moment uit jouw eigen leven voor ogen te houden waar je met pijnlijk of schokkend nieuws werd geconfronteerd. Het kan zijn dat je bij het lezen van dit artikel boosheid voelt, maar ik vraag je of je de Moed kan opbrengen om echt tot de bodem te zoeken wat Waarheid is. Alleen zo kunnen we alles wat onzuiver in de wereld Helen.

Weerstand en ontkenning

De meeste mensen die in aanraking komen met schokkend nieuws zullen een bepaalde vorm van weerstand voelen in de vorm van een emotie. Vaak hoe dichter het bij jouw leven staat, hoe heftiger de emotie die omhoog komt. Afhankelijk van jouw eigen temperament kun je boos worden op diegene/instelling die jouw heeft misleidt, of wordt je verdrietig of angstig als je bedenkt hoe dit jouw leven kan beïnvloeden. Afhankelijk van hoe lang je bent voorgelogen (misschien al je hele leven) en hoeveel je hebt geïnvesteerd om die leugen te geloven (hoe hard heb je het nodig om te geloven dat de wereld veilig is) varieert ook de intensiteit van je reactie. Als je heel lang een bepaalde leugen hebt geloofd, kan het zelfs soms zo pijnlijk zijn dat je eerst nog probeert te ontkennen dat het waar is.

Hoe je ook reageert, meestal reageer je vanuit een slachtofferrol. Het is iets wat jou is aangedaan, jij wist niet van de waarheid. Aan jou kan dan ook geen verantwoordelijkheid worden toegeschreven en de ander heeft het gedaan. Vaak zoeken mensen op zo’n moment steun bij elkaar om bevestiging te krijgen dat ze inderdaad het slachtoffer zijn. Samen kun je dan je uitspreken, of boos worden, op de ‘dader’ zogezegd. Dit is een natuurlijke fase waar je doorheen kunt gaan en met steun zoeken bij elkaar daar is niks mis mee. Zolang de aangewezen ‘dader’ niet daadwerkelijk geschaad wordt zij het in woord of daad.

Omgaan met waarheden die aan het licht komen is een beetje vergelijkbaar met een rouwproces, alleen rouwen we nu niet om een persoon, maar om verhalen die we onszelf hebben verteld over de wereld. Verhalen die niet waar blijken te zijn. Belangrijk om hier ook weer uit te komen is dat je beseft dat je geen slachtoffer bent van de situatie en dat je de ‘dader’ uiteindelijk kan vergeven.

Dus als je hiervoor de Moed kan opbrengen, dan gaan we aan het werk.

Hoe ga ik hiermee om?

Ik heb een stappenplan gemaakt zodat je op een veilige en gezonde manier je balans weer kunt hervinden na het ondervinden van pijnlijk nieuws.

  1. Het kan zijn dat je bij het horen van pijnlijk nieuws eerst een vorm van ontkenning ervaart. Je gelooft niet dat het Waar is. Zeer waarschijnlijk ben jij dat stadium al voorbij als je dit artikel leest, anders had je het al als onzin afgedaan. Het kan echter ook zijn dat de ontkenning komt als een vorm van verdoving, omdat je heel veel pijnlijk nieuws tegelijkertijd moet verwerken. In beide gevallen is ontkenning niet erg, het kan een natuurlijke reactie zijn van je systeem om te doseren wat je te verwerken hebt. Als je dit ervaart, ga er niet tegenin en laat het vooral gebeuren, de Waarheid ligt op je te wachten wanneer jij er klaar voor bent.
  2. Bij het ervaren van pijnlijk nieuws kunnen er ook hele sterke emoties omhoogkomen als woede en boosheid naar de vermeende dader. Woede en boosheid op zich is niet erg, het gaat erom wat je ermee doet. Ik wil je ten alle tijde vragen om te proberen om dit niet op de dader of anderen af te reageren. Niet in woord en niet in daad. Hoewel dat misschien gerechtvaardigd lijkt is een ander pijn doen altijd iets wat jezelf ook schaadt. Wat je wel kunt doen is de boosheid op een veilige manier uiten. Bijvoorbeeld door als je in huis bent even flink te schelden/roepen, door je uit te leven op een bokszak, door met je vuisten of een mattenklopper even flink op je matras te slaan. Hou het dus niet binnen, maar uit het op een veilige manier.
  3. Laat de ‘dader’ vrijuit gaan. Vergeving kost Moed, oordelen is gemakkelijk. Weet dat bij iedere onwaarheid er twee partijen zijn. Degene die de onwaarheid verkondigt en degene die hem als waar aanneemt. Wanneer je je hele leven altijd alles als waar aanneemt dat wordt gepresenteerd (bijvoorbeeld door de media en het nieuws of in de politiek) zonder dat ooit te toetsen, dan is het voor bepaalde partijen heel makkelijk om jou in de luren te leggen. Neem hierin ook je eigen verantwoordelijkheid en zie dat jij er misschien ook voor gekozen hebt om leugens te geloven omdat dit een veiliger wereldbeeld schetst voor jou. Verder vraag ik je om eens dicht bij huis te kijken en daarin eerlijk te zijn. Verkondig jij ooit wel eens onwaarheden? Naar jezelf of anderen? Handel jij wel eens op een manier die niet zuiver is? Ik betrap mijzelf daar nog regelmatig op. Om Jezus aan te halen; ‘Hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen’. Wat er ook aan het licht komt, wat de ‘dader’ ook gedaan heeft, hij/zij is een reflectie van wat in onszelf nog niet helder is. Het is niet zo dat alleen die éne persoon of instelling fouten heeft gemaakt. Hij wist niet wat handelen is in lijn met de Waarheid en wij herkenden dat evenmin. Vergeef de ander voor zijn daden groot of klein en vergeef ook jezelf. God heeft je al vergeven, nu wij nog.
  4. Het kan ook zijn dat je verdriet, angst of onzekerheid voelt. Dat kan gelijk opkomen, maar ook na het wegebben van je boosheid. Kijk of je hierin steun kan vinden bij anderen, bij geliefden of vrienden, en vertel vooral wat dit nieuws voor jou betekent. Probeer hierin eerlijk te zijn en jouw Waarheid te vertellen. Probeer ook de neiging te weerstaan om het omvervallen van één verhaal te vervangen door een ander verhaal. Bijvoorbeeld, ‘(vul naam in) heeft dat dan wel gedaan, maar nu dit aan het licht is gekomen zullen ze hun leven wel beteren’. Ik wil niet zeggen dat mensen hun leven niet kunnen beteren. Maar ik wil zeggen dat het altijd kan gebeuren dat jou onwaarheden verteld worden, wanneer je zelf niet gaat toetsen wat Waarheid is in jouw leven.
  5. Ga op zoek naar jouw eigen Waarheid. Je herkent onwaarheid pas wanneer je Waarheid herkent. Dus het is heel belangrijk om jouw veiligheid, jouw anker, te gaan zoeken in wat Waar is voor jou. Wat verwijst naar God in jouw leven? Wanneer je in Waarheid ankert, dan leer je verhalen die je verteld worden heel snel als vals te ontmaskeren en ervaar je meer balans in jezelf. Jouw Waarheid is namelijk onwankelbaar, wat er ook gebeurt in de buitenwereld. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is de volgende oefening. Ga op een rustige plek zitten, met pen en papier en zorg dat je goed ontspannen bent. Stel jezelf daarna de volgende vraag; ‘Wat is mijn Waarheid’ en luister naar het antwoord uit je Hart. Kijk of je hierin onderscheid kunt maken tussen wat je ego antwoordt en wat je Hart zegt. Waarheid komt namelijk meestal uit het Hart, en hoeft maar heel simpel te zijn. Een paar van mijn Waarheden zijn bijvoorbeeld; Ik Ben, Ik Ben Liefde, Ieder mens is in essentie Liefde.
  6. Leer jezelf aan om Waarheid te herkennen in jezelf en bij anderen. Oefen veel met het herkennen van de Waarheid in jezelf. Je kan jezelf steeds afvragen bij iedere keuze die je maakt; ‘brengt dit me dichter bij mezelf, of verder van mezelf af’ of ‘brengt dit me dichter bij God, of verder van God af’, net wat voor jou beter voelt. Meestal voel je het juiste antwoord dan al wel, welke keuze je dan alsnog maakt is aan jou. Maar leer het in ieder geval herkennen. Wanneer je op zoek gaat naar de Waarheid ga je steeds helderder herkennen wanneer een ander wel of niet in Waarheid leeft en handelt. Dan kun je vanuit helderheid kiezen in hoeverre je op de intenties van deze persoon ingaat. Uiteindelijk worden jijzelf en de motivaties van anderen dan zo helder als glas. Op deze manier kunnen we elkaar en onszelf weer leren om in Waarheid te leven.

Het is heel goed mogelijk dat je na deze blog denkt; ‘Waar heeft ze het over?’. Dat betekent waarschijnlijk dat dit artikel nog niet echt aan de orde is voor jou. Maar mochten er momenten komen dat je niet weet hoe je met nieuws om moet gaan, dan is dit artikel er voor jou om nog eens terug te lezen.

Ik sta ook altijd klaar voor vragen, of voor begeleiding mocht het nodig zijn.

Groetjes

Laura

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s