De Waarheid en/aan het Licht (deel 1/2)

Geplaatst door

Ik krijg letterlijk rillingen terwijl ik naar het bovenstaande plaatje kijk. De kerk en de achtergrond stalen zoveel puurheid en helderheid uit. Dit past perfect bij het Thema van deze blog, namelijk het aan het Licht brengen van de Waarheid, of misschien juist het bewandelen van de weg van de Waarheid om in het Licht te komen. Waarheid in essentie verwijst naar God en onze eenheid met God. Blauw is de kleur van de Waarheid en toevallig ook van je keelchakra, waarmee je de Waarheid kan verkondigen. Maar waarmee in het dagelijks leven vooral veel onwaarheden worden verkondigd. Wij als mensheid hebben er namelijk een handje van om de Waarheid datgene te maken dat ons dient, de Waarheid naar onze hand te zetten. Daarin verliest waarheid zijn zuiverheid (en in mijn geval de hoofdletter) omdat het niet meer zozeer verwijst naar God, maar eerder een reflectie is van jouw eigen kleine leefwereld met al zijn waarden en meningen. Ik schrijf deze blog vooral omdat ik zowel in mijn eigen omgeving als op het wereldtoneel een hoop verschuivingen zie aankomen, komende weken en maanden. Deze hebben te maken met het aan het licht komen van waarheden die wij als mensheid collectief altijd genegeerd en onderdrukt hebben. Deze waarheden hebben de potentie om veel chaos te creëren in je leven als je dat toelaat. Maar ik hoop dat je in dit artikel en het vervolg erop handvatten vindt om balans te houden, zodat wij wereldwijd deze ontwikkelingen kunnen zien als iets wat aan het licht moet komen, zodat wij allen dichterbij God kunnen gaan leven.

Wat is waarheid

In mijn eigen beleving is de Waarheid zowel het pad, als een toetssteen op ons pad naar eenheid met God. Je zou kunnen zeggen dat ieder mens op elk moment van de dag, zowel bewust als onbewust, de keuze heeft uit handelen uit Waarheid of handelen uit onwaarheid. Dat wil zeggen elk moment van je leven kun je kiezen, door hoe jij denkt, hoe je handelt en wat je uitstraalt of je een stap dichter doet naar God of dat je kiest om een stap van God af te doen. Stel je voor dat je levenspad, het pad dat voor jouw hoogste goed is om te bewandelen, richting de Zon gekeerd is. Iedere keer dat je in lijn met de Waarheid bent doe je een stap op je pad richting de Zon, je voelt dan de warmte op je gezicht en het leven ziet er licht uit. Maar wanneer je niet kiest voor het leven vanuit Waarheid doe je een stap van de Zon af en kom je meer in de schaduw.

Zoals deze metafoor ook duidelijk laat zien is het niet fout om een keer niet uit Waarheid te handelen, maar om een stap terug te doen. Of om te twijfelen welke kant je op gaat. Het menselijk denken is vaak erg kritisch op zichzelf en wanneer je kiest voor iets wat niet in lijn is met de Waarheid, dan merk je dat vaak aan jezelf door schuldgevoel, kritische gedachten of onbehagen. Hierdoor heb je nog meer de neiging om je af te wenden van de Waarheid, omdat je denkt dat je die niet Waard bent. Maar niks is minder waar. God is oneindig liefdevol, oordeelloos en geduldig. Het gaat er dus niet om hoe snel je je pad naar God bewandelt, maar dat je het ondanks alles wat je meemaakt toch doet. Soms doe je twee passen vooruit en eentje terug, of kies je een aantal keer voor onwaarheid om te kunnen ervaren hoe dat is voor jou. Uit de ervaringen die je dan opdoet, die meestal minder vreugdevol en soms verwarrend of pijnlijk zijn, maak je dan met hernieuwde kracht de keuze om in Waarheid te leven. Dat is allemaal deel van ons levenspad op aarde.

Wat Waarheid precies is kan ik niet vertellen, omdat het zich kan uiten op allerlei manieren. Zowel in spreken, als handelen, in je gevoelens en gedachten als in jouw uitstraling en intenties. Wat ik wel weet is dat jij op een aantal manieren kan ervaren wat en welk handelen in één lijn is met Waarheid. Een paar voorbeelden daarvan zijn:

-Wanneer je handelt in Waarheid dan kun je hierbij een gevoel ervaren van Liefde, Vrede, Rust, Vreugde, Voldoening, Dankbaarheid of een ander aspect van jouw Ziel. Zo weet je dat je op het juiste pad bent.

-Wanneer je spreekt of luistert naar iemand kun je Waarheid fysiek ervaren door bijvoorbeeld kippenvel of rillingen. Je kan onwaarheid ook ervaren door een onrustig gevoel in je buik. Dit zijn mijn ervaringen hiermee, het kan zijn dat dit zich bij jou op een andere manier uit. Dus let goed op je lichaam en wat het je vertelt.

-Wanneer je handelt in Waarheid is dat vrijwel altijd voor het hoogste goed van Allen. Dat wil zeggen alle leven op de aarde. Dit komt omdat Waarheid een aspect van God is op aarde en God het beste en hoogste voor heeft met alle leven. Als je dus iets doet enkel voor jouw eigen gewin en het schaadt anderen, dan kun je er vrij zeker van zijn dat het geen Waarheid is.

Wat ging er mis

De meeste mensen hebben in onze samenleving geen sterke verbinding meer met hun eigen innerlijke Waarheid, vaak omdat ze ook niet meer de wens of de instelling hebben om eenheid met God te realiseren. Dat is voor iedereen zijn eigen keuze. Maar wat het tot gevolg heeft gehad in onze samenleving, is dat wij steeds meer gebruik maken van onze eigen kleine waarheden als toetssteen om te leven. Uit onze eigen waarheden (meningen, normen en waarden, persoonlijke voorkeuren) proberen we een veilige omgeving voor onszelf te maken, een realiteit die doet wat wij willen en nodig hebben. Omdat we niet weten hoe we die veiligheid bij God kunnen vinden. Bijvoorbeeld we vertellen een verhaal over onszelf en ons functioneren in de wereld en proberen dat met volle macht vol te houden en te verdedigen. Als iemand vraagt hoe het met je gaat en of het goed gaat op je werk, dan zeg je ‘Goed’ en hou je bij hoog en laag vol dat je goed functioneert op je werk. Waarbij het heel goed mogelijk is dat dit niet zo is. De ander moet jouw verhaal dan wel als waarheid aannemen, omdat je anders misschien ook zijn verhaal aan de kaak gaat stellen over hoe goed het wel niet met hem gaat. Want dat is gevaarlijk voor jouw geconstrueerde realiteit, als die in elkaar valt waar haal je je zekerheid dan?

Kortom we gaan elkaars onwaarheden geloven en versterken, zodat je niet geconfronteerd wordt met het feit dat je weinig veiligheid en zekerheid hebt in jezelf en dat dus buiten je moet zoeken. Hou dit gedrag een paar eeuwen of millennia vol en je hebt een samenleving die blind is voor de echte Waarheid, voor wat voor het hoogste goed is van Allen. We zijn er simpelweg niet meer in getraind om Waarheid te zien en dat maakt het leven ook steeds meer verwarrend, onzeker en ingewikkelder. Meningen en verhalen hebben de Waarheid verdrongen als onze toetssteen. We moeten wel geloven dat onze overheden, instellingen, systemen en persoonlijke relaties goed functioneren, want uit dat vertrouwen daar halen we onze veiligheid uit. Maar wat nu als aan het licht gaat komen dat vele van deze systemen corrupt zijn, ook in Nederland, en dat wij allen voorgelogen zijn over de zuiverheid van al deze systemen.

Een kleine Heads Up

Met onze terugkeer naar leven in verbinding met God, moeten al deze onwaarheden wel aan het licht komen. Er moet licht komen, waar schaduw is. Dit ga je de komende weken en maanden zien op kleine schaal (in onze eigen levens) en op grotere schaal door het openbaren van allerlei geheimen en schandalen en onwaarheden door overheden, instellingen op nationaal en globaal niveau. Een goed voorbeeld wat we nu al zien is het bekend worden dat Hollywood- producent Harvey Weinstein jarenlang actrices seksueel geïntimideerd heeft en wordt beschuldigd van aanranding en verkrachting.

Ik ga verder niet in op de feiten, want die heb ik niet. Het gaat hier om een verhaal dat door de media naar buiten wordt gebracht, dus daar helderheid in krijgen is moeilijk. Maar wat je dus wel ziet is dat een geroemd Hollywood- producer al tientallen jaren niet zuiver leeft en zijn daden altijd ondergronds zijn gebleven, actrices waren bang om met de waarheid naar buiten te komen. Door het indrukwekkende imago dat hij en Hollywood als instelling heeft is hij altijd beschermd geweest. Want immers, iedereen gelooft dat Hollywood de hemel op aarde is. Echter nu komt die waarheid aan het licht en dit zal ook vele andere mensen wereldwijd aanmoedigen om wat verborgen is naar buiten te brengen, om welke vorm van mishandeling of onderdrukking het dan ook gaat.

Mensen verkiezen dus niet meer om in onwaarheid te leven en dat zal in alle lagen van de samenleving over heel de wereld heel veel aan het licht gaan brengen. Denk niet alleen in termen van mishandeling en onderdrukking, maar kijk niet vreemd op als je hoort van grote bedrijven en overheden in Nederland die onzuiver hebben gehandeld en mensen voor hun eigen doeleinden hebben gebruikt. Het is veel meer verweven met jouw leven dan je denkt. Zoals lange tijd ons verleden in slavenhandel niet is vermeld in de geschiedenisboeken, het is immers te pijnlijk om naar te kijken, gaan wij nog meer geconfronteerd worden met wat niet eerlijk en zuiver is in onze samenleving. En dat is pijnlijk om naar te kijken, maar wel noodzakelijk zodat wij het kunnen Helen.

Belangrijk om te weten

Wat belangrijk is om te weten is dat wij allen ons hebben laten voorliegen, wij zijn geen slachtoffer hiervan. Als er verhalen aan het licht komen, is het makkelijk om te oordelen over de onzuivere daden van een ander. Het is gemakkelijk om boos te worden en negatief te reageren. Maar iedere keer in ons leven dat wij onze eigen onwaarheden geloven, dat wij onwaarheden vertellen en die van een ander in je omgeving geloven wordt je minder gevoelig voor de Waarheid en daar wordt misbruik van gemaakt. Weet bijvoorbeeld dat zo’n schandaal als van Harvey Weinstein alleen maar zo lang verborgen kan blijven omdat wij allen de leugen van het Fabelachtig Mooie Hollywood geloven. Daar gebeurt zoiets niet. Onze overheid, doet zoiets niet. De kerk of dat bedrijf, doet zoiets niet. Dus je kiest ervoor om er niet naar te kijken.

We zijn allemaal mensen, of het nou in de filmproductie is of in de overheid, en iedereen kan vanuit angst en vanuit afscheiding van God kiezen voor dingen die niet de Waarheid vertegenwoordigen. Maar weet dat alleen Liefde en Vergeving onze samenleving kan Helen zodat deze dingen in de toekomst niet meer gebeuren. God heeft ons al Vergeven, nu alleen elkaar nog.

In deel twee van dit artikel geef ik je duidelijke handvatten wat je kunt doen om om te gaan met het naar boven komen van voor jou schokkend nieuws.

Groetjes

Laura

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s