Vreugde van Zijn: Ik Ben en Wij Zijn

Geplaatst door

Ik heb een klein beetje spijt terwijl ik dit schrijf, want ik heb gedurende een aantal weken een prachtige ervaring meegemaakt en ik heb te lang gewacht met het op papier zetten. Waardoor nu de ervaring zakt, dat moeilijker in woorden te vangen is. Maar ik ga toch mijn best doen, omdat die ervaring mij ook weer inzichten over mijzelf en het leven heeft gegeven. Ik heb jullie meerdere malen meegenomen in thema’s die te maken hebben met verbinding. Verbinding met het leven, met de schepping, met elkaar. Daar is een oneindige bron van vreugde te vinden. Ik wil die ervaring dan ook benoemen in dit artikel als de vreugde van ‘Wij Zijn’. Ik ben het laatste jaar al zoveel ervaring aan het op doen in Wij Zijn, dat ik eigenlijk al dacht: Dit is HET, dit is het toppunt van spirituele ervaring die ik kan opdoen. Niet dat ik de illusie heb dat ik al volledig één ben geworden met alle leven, maar meer dat ik simpelweg dacht dat er alleen een verdere verdieping van die ervaring mogelijk was. Steeds meer versmelten in Wij Zijn, éénheid met God. Maar net terwijl je dan denkt dat je iets begint te begrijpen, is daar een voor mij volledig nieuwe ervaring in de laatste weken. En die heeft mij weer een ander gezicht van God geopenbaard. Namelijk de ervaring, de Vreugde van Ik Ben. De vreugde van Ik Ben en het belang daarvan in een gezonde spirituele ontwikkelen ga ik verder omschrijven in dit artikel.

De andere zijde van de munt

Mijn excuses dat dit niet de meest vloeiende tekst is die ik tot nu toe heb geschreven. Deze ervaringen zijn heel moeilijk in woorden te vangen. Vragen zijn altijd welkom.

Naast de ervaring van Wij Zijn is er bij mij nu een innerlijke revolutie gaande die gericht is op het thema Ik Ben. Het gevoel van vreugde om het feit dat Ik Ben is zo krachtig dat hij woorden te boven gaat. Ik heb geen sterke referentiepunten voor deze ervaring maar als ik dan toch een tijd moet zoeken in mijn leven waar ik deze vreugde van Zijn kende, dan waren dat de eerste jaren van mijn leven. Zeg tot een jaartje of 7. Ik was totaal en compleet blij en gelukkig met wie ik was en dat ik was. Een van de mooie dingen aan het ervaren van Ik Ben is dat de ervaring zo zuiver en puur is. Waar oppervlakkig gezien in onze samenleving een dergelijke ervaring misschien als egoïstisch wordt bestempeld, is deze ervaring verre van dat. De ervaring van Ik Ben vraagt of verlangt namelijk niks van de wereld, hij staat op zichzelf. Beter gezegd, de vreugde van Ik Ben heeft helemaal geen wereld nodig om aan te spiegelen. Deze Ik Ben is voor mij een vertaling van de Vreugde dat ik een unieke expressie van God ben op deze wereld. En dat is het mooiste cadeau dat ik heb gekregen sinds ik weer de vreugde van Wij Zijn heb ontdekt vorig jaar.

De vreugde van Ik Ben en Wij Zijn, zijn naar mijn idee twee kanten van dezelfde munt. Namelijk het uitgaande en terugkerende principe in de schepping. Wij Zijn kun je benoemen als het Goddelijke Vrouwelijke principe, de Almoeder. De Goddelijke Moeder heeft een magnetische kracht in het universum. Die magnetische kracht trekt alle leven naar haar toe, terug naar de bron van de schepping. En ons ascensieproces naar hogere dimensies is in feite de inademing van de Goddelijke Moeder die wil dat wij weer dichter bij haar komen te staan. In de omarming van de liefde van de Moeder vindt je dan ook de vreugde van Wij Zijn, één zijn. Dat we samen één familie zijn en allen kinderen van God. Hier kun je je geborgen en veilig voelen en vindt je liefde en vrede in je leven. De ervaring van Ik Ben kun je zien als het Goddelijke Mannelijke aspect, de Alvader. De Alvader heeft een elektrische kracht in het universum en duwt als het ware de creatie voor zich uit zodat steeds nieuw leven gecreëerd wordt en unieke levensvormen ontstaan. Het Goddelijke Mannelijke principe heeft vreugde in diversiteit en uniek zijn van alle levensvormen. De vreugde van Ik Ben is op het mannelijke principe gestoeld. Op dit moment zijn we op het verste punt in de uitademing van de Vader. Wij zijn als mensen en alle leven op aarde het verste en diepste afgedaald in stoffelijke materie, en nu vraagt de Moeder ons weer naar huis te komen.

Alles in het universum is in balans met de uitademing van de vader en de inademing van de moeder en alle creatiecyclussen zijn hierop gebaseerd. Dit zie je terug in de seizoenen van groei en rust, de menselijke in- en uitademing, eb en vloed. In mensen vertaalt dit zich ook in het rusten van inspanning, afgewisseld met actief creëren. Als je in balans bent tenminste. In veel mensen overheerst het creëren, het mannelijke principe zonder de vrouwelijke tegenhanger. Daar raakt creatie uit balans. Zowel de ervaring van Wij Zijn als de ervaring van Ik Ben moet dus in balans zijn en die kunnen tegelijkertijd bestaan. Beter gezegd, ze vullen elkaar aan en maken je compleet als mens.

Ik Ben versus Wie ben Ik?

De meeste mensen hebben een gevoel van zelf dat is gebaseerd op 3e dimensionale ervaringen, gedachten en concepten. Als iemand hoort; Ik Ben. Dan wordt dat automatisch aangevuld met de leeftijd, geslacht, nationaliteit, beroep, geloof en nog vele andere concepten. Maar hoe verder je bewust zijn zich ontwikkelt hoe meer je ervaart dat al deze concepten een illusie zijn. Misschien ben je het hier niet mee eens, maar bedenk eens wat er van al die concepten overblijft als je overlijdt. Als je ziel verder reist zonder dit lichaam. Dan zijn de concepten van zelf die we op aarde hanteren overbodig.

Onder de mensen die werken aan verruiming van hun bewustzijn is er vaak een grote mate van aandacht voor het afbreken van deze valse of tijdelijke concepten van zelf. En dit is noodzakelijk om bij de ware kern van zelf te komen. Echter wat er vaak gebeurt is dat er wel wordt afgebroken aan de oude ego-identiteit, maar niet wordt ‘opgebouwd’. Dus de verbinding die je hebt met het pure gevoel van Ik Ben wordt niet versterkt. Wat er dan gebeurt is dat de persoon komt in een fase waarin getwijfeld wordt aan het eigen Zijn. De vraag Wie ben Ik komt dan naar de voorgrond. Dit zie je niet allen bij de spirituele gemeenschap, maar bijvoorbeeld ook bij mensen die een burn-out, bijna- dood ervaring, ongeluk, ziekte of andere traumatische ervaring meemaken. Het oude gevoel van zelf staat op losse schroeven. Men lost dit vaak op door een nieuw concept van zelf op te bouwen op ego- niveau, zelfs met een spiritueel ego dat bewustzijnsontwikkeling en zelfkennis najaagt. Echter dit is nog steeds een vals deel van zelf, omdat het jou oplegt wat je wel en niet moet doen. Het is niet jouw essentie.

In plaats van op dat moment weer een nieuw ego op te bouwen, kun je er ook voor kiezen om je ervaring van Ik Ben te versterken. Daarvoor moet je niet alleen alle andere concepten over zelf loslaten. Je moet het gevoel van Ik Ben durven omarmen en je angst voor je eigen grootheid loslaten. Mensen zijn namelijk vaak niet bang voor hoe klein ze zijn, maar eerder voor hoe oneindig groot en stralend ze zijn. En dat is spannend, weet ik uit ervaring. Daarmee kom je bij dat éne besef van zelf, het is niet eens een besef Het Is Zelf, dat onwankelbaar is en ongelooflijk krachtig. Echter was de diepte van die ervaring voor mij nog niet iets waar ik permanent in kon blijven. Ik Ben kun je namelijk niet delen met andere concepten van zelf. Je kunt niet zeggen Ik Ben, maar ik ben ook nog…Vrouw, twintiger, Nederlander enzovoorts. Zodra je dat doet raak je weg van je Ik Ben. Dus als je daar wilt blijven, dan moet je bereid zijn al de rest blijvend los te laten. Daar heb ik de laatste 3 jaar aan gewerkt, maar dat proces gaat nog steeds verder voor mij. Deze ervaring van Ik Ben geeft me echter weer een nieuwe impuls om verder te gaan ontdekken sinds mijn ervaring van Wij Zijn in mei 2016.

Ik Ben geeft je de mogelijkheid om jouw ziel in zijn unieke verschijningsvorm te uiten en daarmee te creëren wat alleen jij in de wereld kan brengen. Jouw ziel heeft namelijk zijn unieke talenten en uitstraling die de wereld een prachtige plek maakt, als hij de kans krijgt om te stralen.

Ik Ben brengt jou terug naar het punt in de evolutie van je ziel, waarin je voor het eerst los kwam van de eenheid die God is en een besef van Zelf kon ervaren.

Ik Ben is jouw anker in een wereld waar veel onrust en chaos heerst.

Ik Ben is waarheid

Ik Ben God

Ik Ben


Als je ervaring wilt opdoen met je eigen Ik Ben dan stel ik de volgende twee oefeningen voor. Namelijk:

 1. Ga ongestoord op een rustige plek zitten en sluit je ogen. Nadat je tot rust bent gekomen herhaal je hardop of in jezelf: Wie ben ik? En je kijkt naar welke antwoorden er komen vanuit je denken of gevoel Je observeert alleen maar en gaat niet in op de gedachtenstroom of emoties die langskomen. Je herhaalt ‘Wie ben ik?’ met enige regelmaat totdat er geen antwoord meer komt. Blijf een tijdje in de ruimte en leegte die je hebt opgeroepen.
 2. Ga ongestoord op een rustige plek zitten en sluit je ogen. Nadat je tot rust bent gekomen herhaal je hardop of in jezelf: Ik Ben. En je voelt en observeert welke reactie je lichaam heeft op deze uitspraak. Je herhaalt Ik Ben met enige regelmaat en kijkt of je in het gevoel van Ik Ben kunt verzinken. Alsof je één kan worden met die waarheid en of het gevoel groter kan worden in jou. Blijf daarna een tijdje in dit gevoel.

De eerste oefening helpt je om los te komen van je valse gevoel van identiteit, het ego concept dat wij hier aanhouden in onze samenleving. Het kan zijn dat je ook een gevoel van leegte ervaart wanneer je de oefening doet. Je oude anker is namelijk weg. De tweede oefening helpt je om een nieuw anker te vinden, namelijk in je ware gevoel van Zelf. Je Ik Ben. Je kan dit mogelijk ervaren alsof je groter groeit dan je lichaam, je energie uitdijt, je licht en stralend wordt vanbinnen of je een warm gevoel ervaart in je lichaam. Als je regelmatig deze oefeningen doet zul je gemakkelijker je ware gevoel van zelf herkennen en vasthouden in het dagelijks leven en zul je meer balans ervaren.

Veel succes met oefenen

Groeten

Ik Ben ∞ Wij Zijn

 

2 comments

  1. Hoi Anke,
   Leuk om een berichtje van je te krijgen!
   Soms lees ik mijn eigen artikel ook nog een paar keer om door te krijgen wat ik nou eigenlijk heb ervaren ;-). Waar je over schrijft, is wat je moet leren op dat moment.
   Het is een ervaring die moeilijk te bevatten is, maar hij is wel beschikbaar voor iedereen die wil.

   We zien elkaar zaterdag.

   Groetjes
   Laura

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s