Zelfliefde versus Zelfwaarde

Geplaatst door

Hoi allen. Ik heb de laatste maanden aardig hard gewerkt aan thema’s die te maken hebben met een laag gevoel van zelfwaarde. Gedachten die daarbij opkwamen ter onderzoek en verwerking waren onder andere ‘Ik ben waardeloos’, ‘Mensen houden niet van mij zoals ik ben’ en de laatste in de rij ‘Ik kan het niet’. Dit zijn allemaal gedachten die de meeste mensen bij zich dragen, maar de meeste mensen negeren en onderdrukken deze gedachten. En dat snap ik, dat heb ik ook jarenlang gedaan en lijkt de makkelijkste optie, maar als je deze gedachten gaat verwerken dan gebeurt er iets wat bijna magisch is. Ik merk nu dat mijn gevoel voor Zelfwaarde, voor het eerst dat ik mij bewust ben, in een natuurlijke balans begint te komen met mijn gevoel voor Zelfliefde. En dat geeft een heel sterk en vredig gevoel. In dit artikel laat ik jullie zien wat er gebeurt wanneer je Zelfwaarde en gevoel voor Zelfliefde niet in balans zijn, uit eigen ervaringen, en wat er kan ontstaan als dat wel gebeurt. Je kan zoals altijd zelf bepalen wat je er dan mee doet.

Een beetje achtergrond

Ik zal jullie mijn eigen interpretatie geven van hoe de natuurlijke en gezonde verhouding is tussen Zelfliefde en Zelfwaarde bij een persoon. Zelfliefde en Zelfwaarde zou je kunnen zien als twee delen van één geheel, je kan ze ook benoemen als Liefde en Kracht. Want een gevoel van Zelfwaarde, en het daaraan gekoppelde gevoel van zelfvertrouwen, geeft jou een gevoel van Kracht. Liefde kun je kwalificeren als een in oorsprong Vrouwelijk Principe en Kracht als een Mannelijk Principe. Dat wil niet zeggen dat een man in de natuurlijke toestand alleen krachtig is en een vrouw alleen liefdevol, dat is eerder wat onze samenleving ervan heeft gemaakt. In iedereen is zowel dit mannelijke als vrouwelijke principe aanwezig en voor beide man en vrouw geldt dat het heel belangrijk is dat Liefde en Kracht in een gezonde balans komen. Wat er gebeurt als dat niet het geval is, daar heb ik het over in de onderstaande alinea’s.

Je gevoel voor Zelfwaarde en Zelfvertrouwen vind je terug in je Zonnevlecht. Dat is je 3e chakra en die ligt net boven je navel en onder je diafragma. Het is de plek waar je jouw identiteit en je gevoel van IK terug vindt. Vanuit dit punt kun jij jezelf (en bijvoorbeeld je werk) goed aan de wereld presenteren, wanneer je Zonnevlecht gezond is. Vanuit deze plek vind je dus de kracht om letterlijk stevig en geaard in de wereld te staan. Met beide benen op de grond. Hier vind je aan de andere kant bij veel mensen ook thema’s terug die te maken hebben met onzekerheid. Zo zullen sommige mensen misschien bekend zijn met een misselijk gevoel in de buik (zonnevlecht) wanneer ze bijvoorbeeld zichzelf moeten presenteren.

Je gevoel voor Zelfliefde vind je in je hart (je hartchakra). Terwijl je gevoel voor identiteit voor IK in je Zonnevlecht ligt (ik ben een uniek persoon en anders dan anders mensen), is je gevoel voor WIJ te vinden in je hart. Zelfliefde loopt daarom moeiteloos over in liefde voor andere mensen, vanuit liefde is er geen afscheiding van de mensen om je heen. Daarom zou je kunnen zeggen dat Liefde verbindt. Het maakt je één met alle leven. Liefde verbindt je niet alleen met alle leven op aarde, maar ook met de hogere dimensies en met God. Vanuit Zelfliefde kun jij je herinneren dat je een geliefd kind van God bent, een deel van de schepping.

Zelfwaarde zonder Zelfliefde

Omdat het mannelijk principe in ons bedrijfsleven en op scholen een belangrijke plaats inneemt ben ik zelf mijn volwassen jaren ingegaan vanuit het werken met Kracht. Jezelf presenteren en neerzetten op basis van jouw unieke kwaliteiten en hoe productief je bent. Ik vermoed dat vrijwel alle mannen als vrouwen die een baan hebben of hebben gehad dit herkennen. Voor mij ging kracht zodanig voor dat ik mijn gevoelens voor veel dingen moest afsluiten, omdat die naar de buitenwereld een beeld van ‘zwakheid’ zouden projecteren. Omdat ik het gevoel (liefde) kwijtraakte merkte ik dat ik steeds minder vreugde had in mijn leven. En dat gevoel van vreugde herinnerde ik me heel sterk uit mijn jeugd, dus begon ik me af te vragen waar het fout ging.

Simpelweg gaat het zo fout; als je je afsluit voor je gevoel omdat je ‘Sterk’ moet zijn dan raak je je liefde voor het leven en jezelf kwijt. Dat zie je terug in mensen die heel succesvol zijn, zeg maar mannen in Mercedessen met topsalarissen die niet meer lachen en genieten. Deze vorm van kracht die niet in contact staat met liefde is geen zuivere kracht, maar een Macht die vernietigend kan zijn. Als je namelijk geen contact meer hebt met je gevoel kun je maar al te gemakkelijk honderden mensen ontslaan zonder met je ogen te knipperen, omdat je je daarin toch niet kan invoelen. Zij zijn namelijk zij en niet Ik. Vanuit dat oogpunt kun je ook heel makkelijk een gevoel van Superioriteit krijgen over andere mensen, omdat je ziet dat het jou beter afgaat dan anderen wanneer je je Macht gebruikt. Jullie kunnen vanuit dit oogpunt vast wel snappen dat Macht zonder Liefde een van de grootste kwalen is van onze wereld. En daarom is het zo belangrijk om te leren om zowel je kracht en liefde te omarmen.

Echte kracht, merk ik nu me door mijn eigen onzekerheden heen aan het werken ben, heeft niks te maken met hoe de buitenwereld over je denkt. En het heeft zeker niks te maken met hoe jij de ander (maakt niet uit wie) kan laten doen wat jij wil. Dat is valse Macht, namelijk de illusie dat jij Macht hebt over Anderen. Nee, echte kracht is een oer-vertrouwen in jezelf en de wetenschap dat je voor jezelf kunt zorgen. Het is de wetenschap dat jij je zwakheden hebt, je onvolkomenheden en dat je soms onderuit gaat, maar dat je ook je eigen aangeboren gaven hebt die jou helpen om weer op te staan en helpen meer van het leven te durven ervaren en te leren. Die gaven, maar ook die zwakheden zijn voor iedereen anders, dat kan zijn Moed, of Waarheid, of Toewijding, of Vrede en ga zo maar door. Echte Macht, Macht- over -Zelf, geeft jou de kracht om je eigen waarheden te leven ook al zijn ze anders dan de gevestigde orde. En om je eigen beslissingen te maken, omdat je vanuit deze Kracht een verbinding hebt met je Hart en weet hoe jij Liefdevol je eigen pad kan gaan.

Zelfliefde zonder Zelfwaarde

Ik moet eerlijk toegeven dat ik vorig jaar een spirituele uitglijer heb gemaakt, waar allerlei waarschuwingen voor te vinden zijn maar die ik blijkbaar eerst zelf moest ervaren zodat ik ervan kon leren. Vanuit een leven waarin ik mijn gevoel steeds meer aan het wegstoppen was om te kunnen functioneren zoals ik dacht dat de samenleving dit van me wilde, stond ik mezelf toe om weer helemaal bij mijn gevoel te komen. Om die dam die ik had opgebouwd met mijn gevoel erachter helemaal te laten oplossen. Vanuit die innerlijke bevrijding kwam ik in zo’n gevoel van Zelfliefde en liefde voor de ander dat ik bijna licht gaf. Zo voelde dat tenminste. Het was voor mij werkelijk een prachtige tijd waarin me verbonden voelde met alle leven om mij heen. Een nadeel daarvan was dat ik me letterlijk zo opgetild voelde, dat ik over de maanden steeds meer boven de aarde kwam te zweven en dus eigenlijk niet meer goed in mijn lichaam geaard was. Nu is het zo dat veel mensen die het spirituele pad opgaan dit meemaken, omdat ze het liefste alleen maar liefde ervaren en de moeilijkheden van het dagelijks leven uit de weg willen gaan. Dat wil namelijk stiekem ieder mens. De één drinkt een wijntje of rookt en de ander wil zo graag in een gevoel van liefde zijn dat hij bijna wegzweeft. Geleidelijk aan gebeurde dat dus ook bij mij.

Mijn liefde was toen nog niet in balans met een gevoel van kracht. Ik voelde me helemaal opgenomen in die liefde en had geen sterk gevoel voor eigen identiteit omdat alles voelde als WIJ. Dat voelde heel fijn en dat is het ook deels, maar ik merkte dat het ook heel vermoeiend en angstig kan zijn omdat ik steeds meer energie aanvoelde van andere mensen die ik niet van me af kon zetten.  Ik had nauwelijks een gevoel van Ik en JIJ waardoor ik me kon afschermen, bijvoorbeeld door te denken ‘ik ben blij dat het mij niet overkomt’. Zonder zo’n afscheiding waai je met alle winden mee. Een overvloed aan liefde zorgde daarnaast voor een grote acceptatie en vrede met hoe de wereld is, dat is geweldig mooi om te ervaren. Maar door dat gevoel van acceptatie en vrede heb je niet de neiging om iets te creëren, simpelweg omdat alles al goed is. Daar heb je Kracht voor nodig. Liefde zonder Kracht komt dus niet ver, maar heeft de neiging om alles gewoon te laten zijn wat het is zonder te sturen. Je kan je voorstellen dat dit niet zoveel gebeurt in de Westerse wereld en dat je eerder een monnik in Tibet moet zoeken om dit gedrag in levende lijve mee te maken. Uiteindelijk gaan we met Liefde zonder Kracht ook geen Nieuwe aarde kunnen ontwikkelen, dus hebben we beide nodig in balans.

Verbinding Kracht en Liefde

Wat ik nu merk in mezelf is dat Liefde en Kracht in balans gaan komen. Dat hoewel ik het laatste jaar vooral aan het jojo-en was tussen vanuit Liefde reageren en dan weer vanuit Kracht reageren, ik nu vanuit de verbinding tussen beide kan leren leven. Dat betekent dat ik me zowel Sterk voel op mezelf, maar ook verbonden met Alles wat is. Dat ik vertrouw dat ik voor mezelf kan zorgen, maar dat ik ook weet dat God van me houdt en ook voor mij zorgt. Dat ik liefdevol mijn grenzen kan aangeven en dat ik mijn eigen waarheid kan spreken en leven. Dat laatste is iets waar ik nog wat aan moet werken ;-). Ik vermoed dat dit mijn levenswerk wordt (en is) en niet alleen dat van mij. Je bent namelijk zomaar niet klaar met verwerken wat er in jezelf niet in balans is. Dat kost Toewijding, maar gelukkig weet ik ook dat ik daarin geholpen wordt en dat iedere stap die ik doe, wanneer ik hem doe, mij meer Liefde Kracht en Vrede brengt in mezelf. En die hulp is niet alleen voor mij beschikbaar, maar ook voor jou!

Tot slot..

Omdat ik jullie niet met lege handen weg wil sturen wil ik nog het volgende zeggen over Kracht en Liefde. Het belangrijkste om aan beide te werken en in balans te komen is denk ik, het Openstaan voor zowel Liefde als Kracht. Dat is hetgeen wat mij het meeste geholpen heeft op mijn pad. Openstaan voor de liefde heeft mij namelijk een stortvloed aan liefde gebracht en dat heeft me weer op mijn pad gezet om ook mijn zuivere kracht te vinden. Ik heb een tijdje aangehikt tegen het leven vanuit mijn Kracht omdat ik bang was dat die destructief zou zijn, maar nu ik me ervoor openstel gaat er vanzelf een balans ontstaan. Denk je nu ‘Wat is openstaan?’. Openstaan voor is Liefde en Kracht uitnodigen in je leven met open armen. Erop vertrouwen dat Liefde en Kracht allebei je veel kunnen leren over jezelf en wie je bent. Het is Willen vanuit Liefde en Kracht leven.

Ik weet dat steeds meer mensen zullen gaan ervaren hoe het is om Liefdevol je eigen pad te gaan. Ik wens jullie de Liefde en Kracht toe om dit pad te gaan lopen. En weet dat je niet de enige bent die hiervoor kiest op dit moment. Kijk maar eens om je heen er zijn hele volksstammen die op zoek zijn naar hun eigen waarheid. En voor vragen of steun ben je altijd van harte welkom.

Groetjes

Laura

 

2 comments

 1. Dank je, Laura, helder verwoord en heel herkenbaar wat je schrijft. Een ervaring van in vrede zijn met alles wat is, zoals het is, had ik op mijn 30e. Een cadootje wat me toeviel, op mijn verjaardag 1 jan. nadat ik vaak om hulp had gebeden, van de spirituele wereld, in een periode van moeilijke omstandigheden.

  Mijn staat van zijn was vredig en kalm, kleine kinderen en oude mensen begonnen tegen me te glimlachen. De natuur was van een ongevenaarde schoonheid. De uitglijder die ik maakte, was dat ik begon na te denken over waarom niet iedereen in deze staat kon zijn en daarmee begon frustratie mijn staat van zijn te verstoren, zodat langzaam dit cadootje weer van me weg-gleed, na een aantal maanden.

  Later, tijdens een energetische-lezing, noemde ik die ervaring en dit werd “getoond” als een
  herbeleving van een leven als man, met een bewustzijn dat ver ontwikkeld was t.o.v. zijn omgeving. Een paar eeuwen terug, in Duitsland. Waarbij onbegrepen zijn, niet gezien en zich een vreemde eend in de bijt voelen de boventoon voerden. Dat was een frustrerende en verdrietige ervaring geweest, desalniettemin was er wel dat niveau van spiritueel begrip en “zijn”. Het kon niet tot expressie gebracht worden, toen. Het leven was eenzaam voor deze man.

  Wat me duidelijk werd bij het lezen van jouw verhaal, met die heldere omschrijving van liefde en kracht, dat mijn ervaring met het cadootje niet in balans was met het niveau van “havingness” het vermogen om te kunnen hebben wat je krijgt. Ik relateerde de waarde aan de conditie van de buitenwereld, rechtvaardigde mijn zijn vanuit een externe factor en gaf daarmee mijn kracht weg. Ik had daar helemaal nog geen kaas van gegeten, op mijn 30e jaar, van die kwaliteiten in het 3e en 4e chakra, zelfwaarde en zelfliefde. In een mooie gepassioneerde tango dans, zoals ik dat zie wanneer ze in balans zijn.

  Op mijn 31e jaar, na op eigen benen te gaan staan, startte ik met de opleiding Centrum voor Intuitieve Ontwikkeling in Utrecht en begon een glimp op te vangen van wat mijn energiesysteem doet en hoe het werkt. De toestand van “bliss” en daarbij de gronding verliezen, a.h.w. oplossen in die extase van eenheid zijn, wordt ook wel Messiaans genoemd.

  Het is wat kan maken dat mensen beginnen te prediken in de straten met de gedachte dat ze de Messias zijn. Althans, wanneer ze hun realiteitszin kwijt raken en een besef van “zelf” als mens.
  Nu ja, dat is het schemergebied waarin we denk ik niet kunnen en mogen oordelen, hoe menselijk gedrag dient te zijn. Tenslotte werd Jezus schuldig verklaard aan heiligschennis, door de slapende massa. Terwijl hij een Messias en heler was voor degenen die ontwaakten.

  Enfin, genoeg gezegd. Ik wilde je hierbij mijn dank je wel toezenden en wens je nog vele mooie tango-uurtjes! Warme groet van Marian.

  Like

 2. Hoi Marian,
  Dank je wel voor je mooie bericht. Ik zie veel overeenkomsten tussen onze belevenissen. Ik zou wel zeggen dat die spirituele uitglijer de mooiste tijd van mijn leven was, dus ik had het niet willen missen. Ik denk dat zulk soort ervaringen een ontwaken zijn naar de liefde en hogere staten van bewustzijn, die mij tot dan toe nog onbekend waren. Door die ervaring weet ik nu wat ik zoek en weet ik ook dat het voor mij belangrijk is om het praktisch en geaard in mijn leven te leren integreren.
  Alle goeds Marian en het is leuk om je zo te ontmoeten.
  Laura

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s