Alles draait om balans

Geplaatst door

Veel energetische veranderingen in jezelf, in de mensen om je heen en in de samenleving vragen om één ding en dat is Balans. Je zou kunnen zeggen dat Balans een staat van zijn is waarin jouw hele zelf (lichaam, geest, emoties en gedachten) draaien om de essentie van wie jij bent. Zie dat een beetje voor je als het draaien van een tolletje. Je wilt dat tolletje vooral zo recht mogelijk op zijn as zetten en veel gerichte energie mee geven dan blijft hij lang en zuiver draaien. Maar dingen om het tolletje heen kunnen ervoor zorgen dat het uit balans raakt, of het tolletje is in eerste instantie niet goed in beweging gebracht. Dan ligt het zo omver. De vraag is, als je jezelf wilt vergelijken met een tolletje (doe eens gek, de vorige keer waren we nog sinaasappels 😉 ), hoe je dan er voor zorgt dat je lang en zuiver kunt blijven draaien. Ik ga wat tips en adviezen geven die mij in ieder geval helpen om in balans te blijven nu alles om ons heen uit balans lijkt te raken. 

Het lijkt misschien een open deur maar de makkelijkste manier om in balans te zijn, is om in balans te blijven. Om in balans te komen kun je elke methodiek aanboren die je maar wilt, zolang je tot jezelf kunt komen en er een gevoel van rust/vrede/evenwicht aan overhoudt. Denk hierbij aan; mediteren – bidden – in de natuur zijn – reflecteren – dagboek schrijven – een bad nemen – een gesprek met jezelf houden – muziek of dansen – je favoriete hobby op jezelf uitoefenen. The Sky is the limit, al ga je bomen knuffelen (werkt bijzonder goed). Daarnaast is het ook belangrijk dat je aan je emotionele, mentale, fysieke en spirituele/geestelijke behoeften voldoet. Je kunt zo iedere dag even na gaan of je op een van die vlakken iets specifiek nodig hebt en daar iets mee doen. Ga dan even zitten en vraag jezelf: ‘heb ik nu op emotioneel vlak iets nodig?’ en luister naar het antwoord. En daarna ‘heb ik nu op spiritueel vlak iets nodig?’, zo ga je even het lijstje af. Een antwoord kan zijn op emotioneel vlak; ik heb nu een goed gesprek met een vriend/vriendin nodig over een thema waar ik mee zit. Als je dat dan ook inplant, al is het heel kort over de telefoon, zul je merken dat je weer meer in balans komt. Neem in ieder geval tijd voor alle facetten van jezelf, want een mens is veel meer dan een denkende machine ;-).

Nu is het heel makkelijk om wanneer je je favoriete hobby beoefent je in balans te voelen. Maar de kunst is om letterlijk niet uit je balans te stappen. Je zou kunnen zeggen dat je wanneer er iets gebeurt, je spreekt iemand of je doet iets, je er zelf voor kiest of je daar vanuit balans instapt of dat je je balans weggeeft. Veelal doe je dit onbewust, maar als je eens gaat oefenen met de oorzaak uitzoeken wanneer je uit balans raakt dan kun je je daar ook op gaan voorbereiden.

-Maak bijvoorbeeld eens een lijstje met situaties, mensen en dingen waar je hoe goed je ook je best doet, altijd van uit balans raakt. En uit balans kan dan zijn: dat je moe wordt, hoofdpijn krijgt, een naar gevoel krijgt, boos wordt enzovoorts.

-Maak dan met jezelf de afspraak, gewoon als oefening, dat de volgende keer dat je die situatie/persoon of iets dergelijks tegenkomt jij gewoon in balans blijft. Dat hetgeen waar je moeite mee had jou niet kan deren. Je bent namelijk veel krachtiger dan je denkt en hoewel je je balans onbewust kan weggeven, kun je dus bewust ervoor kiezen om in balans te blijven door de kracht van je wil en intentie. In balans zijn is namelijk gewoon een menselijk recht, net als je prettig voelen. Daar mag je voor gaan staan.

-En je kan hier ook geestelijke hulp bij vragen. Bijvoorbeeld een spiritueel of kerkelijk leraar die je aanspreekt of een engel. Vooral iemand die voor jou het hele aspect van balans belichaamt. Denk aan: Jezus, Maria, Boedha, de dalai lama. Voor mij werkt Aartsengel Michael altijd goed. Hij beschermt je tegen alles wat niet is voor je hoogste goed.

-Daarnaast moet je in die situatie of bij die persoon, of gewoon in je dagelijkse leven, ook goed opletten dat je zelf niet uit je balans stapt. In balans zijn kun je namelijk zien als het niet overhellen naar buiten. Op de wip van dualiteit heb je aan de ene kant ‘goed’ en aan de andere kant ‘slecht’. De middenas, dus waar de wip op steunt kun je zien als de plek van balans. Op die plek oordeel je niet over de wereld, maar mag alles zijn zoals het is.  Of als je kijkt naar het tolletje dan is de middenas van de tol jouw balans en de breedste uiteinden goed en slecht en draaien om je heen. Je ziet dan ook misschien dat hoe meer je in balans bent, hoe harder je tolletje draait en hoe meer goed en slecht in elkaar overloopt. Dat kun je zien als dat de grenzen van onze aangeleerde oordelen over onszelf en anderen vervagen. Je kunt zo met meer liefde en compassie in de wereld staan ongeacht wat er gebeurt. Wanneer je in balans bent betekent dat niet dat je passief bent, maar dat je het goed en kwaad in de wereld erkent en met vergeving kan bekijken. Uit balans raak je bijvoorbeeld wanneer: 1. je heel graag iets wilt hebben (een voorwerp, een relatie, een ervaring). 2. wanneer je je mening gebruikt in een discussie of gesprek om zo je zelfbeeld op te poetsen. 3. wanneer je sterk uitdrukt (sterke mening) over iets in termen van goed of slecht. 4. wanneer je oordeelt over anderen (dat kan al heel klein zijn, zoals een ogenschijnlijk onschuldige roddel). 5. Wanneer dingen moeten (jij moet dingen van jezelf of anderen, of je vind dat anderen dingen moeten/ anders moeten doen). 6. wanneer je niet eerlijk bent/ niet jouw eigen waarheid spreekt. 7.wanneer je niet in contact staat met je behoeften (rust, aandacht en waardering, verzorging, veiligheid). 8. wanneer je iemand anders wilt helpen terwijl de ander dat niet wil/daar geen behoefte aan heeft. De lijst kan zo nog wel even doorgaan, maar dit zijn een aantal uitgangspunten waar je op kunt letten.

Als je meer gevoel krijgt voor je eigen balans dan merk je dat je deze bewustzijns-oefening steeds preciezer en nauwkeuriger gaat uitvoeren. Je kan je tolletje steeds beter in balans houden. Uiteindelijk helpt deze focus op balans je om steeds nauwkeuriger te zijn in je woorden, waaronder het formuleren van meningen of het juist te laten, en hoe open je in het leven staat. Ik kan de bovenstaande oefening van harte aanbevelen.

Zonnige groetjes, Laura

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s