Verdieping van ervaring

Geplaatst door

Vandaag wil ik graag ingaan op het verdiepen van de ervaringen van het nu. Toen ik voor het eerst mezelf bewust werd van het nu, dat gebeurde op momenten dat mijn geest vrijwel stil was van gedachten, dacht ik dat het nu net als alle andere dingen in het leven iets was dat je aan of uit kon zetten. Net zoals een lichtschakelaar. Licht aan, dan ben je in het nu! Dan ben je bewust en kun je heel helder naar het leven kijken. Licht uit dan ben je in onbewustheid, letterlijk het donker. Inmiddels ben ik echter gaan beseffen dat het Nu eerder een weg is dan een bestemming, dat wil zeggen dat het Nu naarmate ik me er meer in beweeg steeds dieper lijkt te worden en een steeds sterker deel van mijn manier van leven wordt.

20170109_123725

Het is eigenlijk niet zo’n grote verrassing dat ik het nu herkende als iets dat je aan of uit kan zetten. We leven immers grotendeels in een wereld waarin alles bestaat uit dualiteit. Dat betekent, alles bestaat uit een positieve en negatieve pool. Donker – licht, aan – uit, liefde – haat, mooi – lelijk, eb – vloed, begin – eind. Leven vanuit dualiteit wordt ook wel de 3e dimensie genoemd. Dit was de dimensie waar velen van ons hun hele leven hebben doorgebracht en van waaruit we momenteel naar de 5e dimensie reizen, de overgangsfase heet heel toepasselijk de 4e dimensie. In de 3e dimensie zijn feiten de wet, staat alles vast en zijn dingen al eeuwen hetzelfde. Dualiteit van de 3e dimensie kun je in bovenstaand plaatje zowel boven als beneden zien als de horizontale as. En wij mensen pingpongen vrijwel ons hele leven heen en weer op de horizontale as. Dit doen we vooral door te oordelen over het leven, anderen en onszelf. Zo kun je van goed naar slecht gaan, van voor naar tegen, denken aan het verleden of de toekomst. En dat zijn allemaal bewegingen van de geest. Voor de meeste mensen betekent dit dat ze het hele leven enkel vanuit hun hoofd beleven door een filter die ze over de realiteit heen plakken, de filter van gedachten. Geen wonder dat de meeste mensen zo’n behoefte hebben aan verdieping en waarde. En hierin ligt de crux.

Als je denkende geest voor jou gaat zoeken naar betekenis en verdieping doet hij dat op de horizontale as, bijvoorbeeld door reizen, materiële bezittingen, relaties of andere ervaringen. Maar hierin ligt maar beperkte voldoening en betekenis. De betekenis en diepte in je leven vind je in het Nu, de verticale as de diepte van het leven. De denkende geest die de meeste mensen stuurt in het dagelijks leven kan het Nu alleen niet vinden omdat hij enkel bestaan op de horizontale as, de 3e dimensie. De denker kan het Nu niet herkennen want daarvoor heb je een stille geest nodig. En je denker is doodsbang om tot stilstand te komen, want op dat moment lijkt het alsof de denker verdwijnt. Geen gedachten, Niks. Stilte…. En dat zou kunnen betekenen dat je geconstrueerde zelf, alle concepten en verhalen die je vertelt over wie je bent, misschien ook verdwijnen. Nu is mijn eigen ervaring dat het geconstrueerde zelf inderdaad verdwijnt, maar wanneer je weer met het dagelijks leven doorgaat komt het net zo makkelijk weer terug. Wel is het zo, dat wanneer je steeds meer verdieping gaat ervaren door het nu, je merkt dat je oneindig veel groter bent dan je denkende geest ooit had kunnen verzinnen. Ervaar je hierin steeds meer volledigheid en voldoening dan gaat uiteindelijk je geest tot stilstand komen omdat deze maar een plat (zonder diepte) verhaal biedt dat voor jou steeds minder toereikend wordt. Alsof je ineens full HD beeld hebt en dan weer terug moet naar zwart wit ;-).

Kom je in het Nu of Neutraliteit (oordeelloosheid) dan sta je feitelijk bij de poort naar verdiepende ervaringen in je leven. De poort naar de 5e dimensie, de dimensie van eenheid en liefde. Je staat dan daadwerkelijk in het middelpunt van het kruis zoals op het plaatje. Ik had eerst vaak pas door dat ik in het Nu was geweest op het moment dat ik eruit was, bijvoorbeeld als mijn geest opmerkte ‘dat was een bijzondere ervaring’ of ‘he, volgens mij zit ik in het Nu!’. Dan was ik het weer kwijt. Oftewel dat leek wel aan – uit, op de drempel en weer terug. Maar met steeds meer vertrouwen in die ervaring kan ik het Nu verder gaan verkennen en voorlopig heb ik daar nog geen einde gevonden.

Laura

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s