Ik hou van mij, Ik hou niet van mij

Geplaatst door

In dit artikel wil ik jullie uitleggen hoe je door aandacht contact kan houden met je bron van zelfliefde en kracht. Ook geef ik tips over wat naar mijn ervaring de belangrijkste valkuilen zijn in contact houden met zelfliefde.

Sinds het voorjaar heb ik ‘ik hou van mij’ ontdekt, of misschien wel teruggevonden. En dat is een van de meest echte dingen die ik ooit heb ontdekt. Het is niet afhankelijk van hoe ik me gedraag of wat ik doe. De liefde is er gewoon. Het is niet zo dat ik daarvoor niet blij kon zijn met mezelf. Het komt erop neer dat ik nu weet en voel dat ik niet van de buitenwereld afhankelijk ben voor mijn geluk, maar dat ik mijn eigen bron van geluk ben. Wanneer ik zelfliefde voel heb ik vrede met mezelf en vrede met mijn omgeving. Daar hoeft niks bij of af, er hoeft niks anders. Leuke dingen mogen er zijn, minder leuke dingen mogen er ook zijn. Uit die liefde voor mezelf komt ook kracht tevoorschijn. De kracht van zelfacceptatie, Kracht om te zijn wie je bent.

Nu ik dat gevoel heb gevonden, merk ik tegelijkertijd dat ik ook iets doe waardoor ik regelmatig mijn zelfliefde verlies. Niet dat ik het echt verlies, maar het is meer dat ik het contact ermee verlies (this computer is not connected). En dan ben ik weer even alleen en onzeker. Niet scherp hebbende waardoor dit komt heeft de laatste maand voor mij echt als een achtbaan gevoeld. Na zelfonderzoek ben ik erachter gekomen dat ik zelf diegene ben die vaak het contact verbreekt. En de sleutel daarin is; waar plaats ik mijn aandacht.

Hoe ziet zelfliefde eruit?

Het is ten eerste handig om te weten hoe zelfliefde voelt, zodat je het herkent als je er bent. Mensen die hobby’s hebben waar ze helemaal in op kunnen gaan weten vaak waar zelfliefde te vinden is. Het komt namelijk uit dezelfde bron als creativiteit in je leven. Wanneer je helemaal opgaat in wat je doet en daar heel erg van kan genieten ben je ook in vrede met jezelf. Dus weet, heb je een creatieve ingeving dan ben je heel dichtbij (let op: dat is wat anders dan, ik MOET creatief zijn…).

Bij zelfliefde voel ik vrede met mezelf, wat ik doe en wat mijn omgeving doet. En er is een innerlijk weten dat ik goed ben zoals ik ben. Dat voel ik in mijn hele lichaam. Het is dus geen mentaal concept of enkel een gedachte. Ik hoef geen cursussen te doen of hard te werken om helemaal goed en helemaal af te zijn. Ik kan wel cursussen doen of hard werken omdat ik dat leuk vind en daar wat van kan leren, maar het voegt niet toe aan mijn waarde of compleetheid als mens. Vraag maar eens aan jezelf: Is een kind minder af dan een volwassene?

Ik doe soms nog steeds dingen die niet zo handig, of niet zo liefdevol zijn. Maar nu hoef ik mezelf niet meer omlaag te halen in schaamte en schuld wanneer dat gebeurt. Ik kan oprecht mijn excuses aanbieden, helpen een oplossing te vinden en doorgaan met mijn leven. Dat is een geweldige vrijheid die je jezelf dan gunt.

Ben ik met een deel van mijn aandacht altijd aanwezig bij het brandpunt van zelfliefde in mijzelf (voor mij is dat mijn hart), dan is alles mogelijk en dan ben ik liefde en kracht. Heb ik, vaak ongemerkt, mijn aandacht geheel buiten mijzelf liggen dan raak ik het contact weer kwijt.

Hoe hou ik contact met zelfliefde?

– Vind jouw manier om contact te maken

Je kan op verschillende manieren contact maken. Je kan gebruik maken van ontspanningsoefeningen of meditatie. Alleen zijn en in stilte durven zijn is een heel nuttig hulpmiddel. Wanneer je jezelf eens niet overstemt door muziek aan te zetten, met andere mensen te zijn, tv te kijken of op je smartphone bezig te zijn, dan merk je dat die liefde en kracht in de rustige momenten van je leven te vinden zijn. Probeer bijvoorbeeld om korte momentjes voor jezelf te nemen en gewoon stil te zijn, zonder iets te doen. Al is het 5 minuten op een dag. Op den duur ga je er vanzelf naar uitkijken.

Je kan ook gebruik maken van een natuurlijk moment in een mensenleven waarin de aandacht vanzelf meer naar binnen gekeerd is, bijvoorbeeld; voordat je gaat slapen of als je moe bent, na fysieke inspanning, voor vrouwen: wanneer je ongesteld bent (de beste tijd van de maand om met je aandacht bij jezelf te zijn) en gek genoeg: wanneer je ziek bent of niet helemaal fit. Je kan ook de natuur een handje laten helpen. Mensen zijn bijvoorbeeld in het najaar en de winter ook meer naar binnen gekeerd met hun aandacht en energie.

– Vind jouw manier om contact te houden

Zorg dat je gedurende de dag, wanneer je alledaagse dingen doet, altijd een deel van je aandacht bij jezelf hebt. Je kan een punt in je lichaam zoeken waar jij je goed voelt. Ik probeer zelf altijd een deel van mijn aandacht bij mijn hart te houden, want daar vind ik mijn zelfliefde. Je kan in het begin ook oefenen door je aandacht bij je handen te houden. Probeer dan niet te focussen op gewaarwordingen in je handen die van buiten komen (warm, koud etc.), maar op het gevoel dat maakt dat je weet dat je handen er zijn ook al heb je je ogen dicht. Dan heb je weer contact met je eigen energie.

Je kan ook voorwerpen gebruiken die jou eraan herinneren om je aandacht terug naar jezelf te brengen. Al is het een post-it’je op de koelkast of de badkamerspiegel. Zolang je er maar vaak aan herinnerd wordt dat je het contact met jezelf niet moet vergeten. Op een drukke werkdag kan je bijvoorbeeld ieder uur 5 minuten nemen om even tot rust te komen en je hoofd tot rust te brengen. Dan breng je het hoofd, lichaam en hart weer op hetzelfde niveau en kan je weer in balans verder. Zet bijvoorbeeld een alarm.

-Wat doe je als je merkt dat je het contact bent verloren?

Maak er een gewoonte van om af en toe even te peilen hoe je je voelt gedurende de dag. Dat is zo simpel als even de ogen sluiten en jezelf vragen of je nu vrede hebt met jezelf. En voel dan gelijk of dat antwoord jouw rust brengt of onrust. Dat is de echte graadmeter. Voel je onrust, dan heb je waarschijnlijk ergens het contact verloren.

Ga om terug te komen bij je zelfliefde vooral niet vechten tegen wat je aan onrust of onzekerheid voelt. Maar kijk of je een stapje terug kan doen en vanuit liefde naar je eigen onrust kan kijken. Probeer de onrust met je liefde te omvatten, alsof je het in een warme deken wikkelt. Dit kan in het begin lastig zijn omdat vrijwel iedereen de gewoonte heeft om onrust en angst weg te willen duwen. Maar je weet ook, dat het dan terug gaat duwen. Je kan het zo zien: onrust + gevecht = meer onrust, maar onrust + liefde = vrede.

Oefen dit in eerste instantie in simpele rustige situaties waarin niet gelijk een man over boord is. Dan kan je langzaam uitbreiden naar uitdagender situaties in je leven.

Valkuilen

Ik kan het artikel niet afsluiten zonder even te wijzen op de valkuilen bij het vinden van zelfliefde. Dit zijn bijna gegarandeerde instinkers. Ze zijn allemaal persoonlijk meerdere malen door mij getest J.

Vluchtgedrag – Je kan zelfliefde gebruiken als een schild tegen alle dingen waar je bang voor bent of voor wegvlucht in je leven. Een soort van mantra: ‘het maakt niet uit wat er gebeurt, ik hou toch van mezelf’. Je kan deze valkuil ontdekken omdat echte zelfliefde zorgt dat je een naar gevoel kan omvatten, je kan het als een omhelzing zien. Je kan liefde hebben voor jouw eigen angsten. Is het vluchtgedrag dan voelt het alsof je iets weg probeert te duwen of onderdrukken.

DE perfecte mens ­– De perfecte mens is herkenbaar door; als ik maar goed genoeg mijn best doe en zorg dat alles perfect is, dan hou ik van mijzelf! Dit is heel vermoeiend en bijna onmogelijk om vol te houden. Deze kun je ontmantelen wanneer het een keertje niet perfect loopt. Kun je dan nog vrede en liefde voor jezelf voelen?

De glijdende schaal – Aandacht is erg belangrijk voor contact met jouw bron van liefde en kracht. Omdat wij de gewoonte hebben om buiten onszelf te kijken naar bronnen van liefde, kan onze aandacht uit gewoonte ook weer naar buiten verplaatsen. Bijvoorbeeld: Mijn aandacht is bij mijzelf –> mijn aandacht is bij artikelen over zelfliefde –> mijn aandacht is bij andere mensen (idolen) die zoveel zelfliefde uitstralen. Conclusie: je denkt dat je bezig bent met zelfliefde, maar eigenlijk raak je steeds verder er vanaf. Ontmantel deze door te kijken of je nog steeds met een deel van je aandacht bij jezelf aanwezig bent, of dat al je aandacht buiten jou is gericht.

Zelfsabotage – De meeste mensen denken dat ze arrogant worden of egoïstisch wanneer ze ‘teveel’ van zichzelf houden. Dus ongemerkt saboteren mensen liefde voor zichzelf. Mijn eigen ervaring is dat zelfliefde precies dezelfde liefde is die je naar je omgeving (familie, vrienden) kan uitstralen. Deze vorm van liefde maakt jou niet meer of minder dan de ander, maar eerder gelijkwaardig. Zoals je denk ik nooit teveel van je partner kan houden, kan je ook niet teveel van jezelf houden. Arrogantie en egoïsme komen trouwens niet uit het hart, maar uit het hoofd. Dit kan je opsporen doordat er vaak gedachten/gevoelens van superioriteit over je omgeving aan vast zitten. Pure (zelf)liefde is een gevoel en geen gedachte.

Tot slot..

Je zal merken dat je moet trainen om steeds langer in dat gevoel van liefde en kracht te blijven. Totdat je er altijd contact mee hebt. Als je nu lichte paniek of irritatie voelt omdat je denkt ‘maar ik heb die liefde voor mezelf nog niet gevonden!’. Weest gerust, het is in iedereen. Je hoeft alleen weer te leren daar contact mee te maken. En lees vooral de volgende blog, waar ik verder in ga op zelfliefde.

Veel zelfliefde gewenst,

Laura

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s